Zaštitnik građana traži od REM-a da ubuduće adekvatno kažnjava 1Foto: Medija centar

Zaštitnik građana saopštio je da traži od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da u budućem radu postupa u skladu sa zakonom i da pružaocima medijskih usluga izriče adekvatne kazne uvek kada utvrdi da su načinili propuste i emitovali neprimereni sadrža.

Zaštitnik građana je prošle godine, po sopstvenoj inicijativi, nakon saznanja da su u Jutarnjem programu televizije Hepi tumačeni horoskopi učitelja glume i jedne glumice koja je u januaru 2021. godine podnela krivičnu prijavu i javno ga optužila da ju je kao učitelj u školi glume silovao kada je imala 17 godina, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Regulatornog tela za elektronske medije.

U postupku kontrole, Zaštitnik građana je utvrdio da je REM načinio propuste u radu time što nije izrekao adekvatne mere u cilju sankcionisanja televiziji Hepi zbog emitovanja spornog sadržaja i time što je obustavio postupak u vezi sa ovim sadržajem, iako je konstatovao da je emiter učinio povredu.

Kako se navodi, REM je u izjašnjenju Zaštitniku građana naveo da je doneo odluku da ne izrekne sankcije pružaocu medijske usluge jer je prethodno televiziji Hepi već izrekao meru upozorenja za istovrsne programske sadržaje, kao i da ta televizija kasnije nije ponovila iste povrede.

U preporuci za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik građana traži od REM da ubuduće postupa u skladu sa pozitivno-pravnim propisima i da pri odlučivanju o izveštajima u vezi sa programskim sadržajem, uvek kada utvrdi postojanje propusta, izrekne pružaocu medijske usluge adekvatne mere u cilju sankcionisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari