Zaštitnik građana tvrdi da je niški profesor pravilno lečen, a porodica tuži Zatvor 1Ilustracija Foto: Pixabay / Erika Wittlieb

Zaštitnik građana je utvrdio da u Okružnom zatvoru u Prokuplju nije bilo propusta u lečenju osuđenika Saše Markovića, inače profesora niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, koji je nedavno preminuo od posledica kovida 19.

Markovićeva ćerka Kristina Petković kaže da “ništa pravedno od ove države nije ni očekivala”, ali da je uprkos tome zbog smrti svog oca podnela krivične prijave protiv upravnika zatvora Ive Stojičića i zatvorskog lekara Dragana Tomaševića.

Marković, inače osuđen na godinu zatvora zbog korupcije, preminuo je 3. oktobra ove godine, nakon što je 27. septembra dobio simptome korona infekcije, koja je PCR testom potvrđena sutradan u kovid ambulanti Doma zdravlja u Prokuplju.

Porodica je od početka ukazivala da je njegovo lečenje u zatvoru kasnilo, a on bio zanemarivan, uprkos tome što mu se stanje pogoršavalo, što je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija kategorički negirala.

Uprava je istovremeno tvrdila da je Marković preminuo u Opštoj bolnici u Prokuplju, u koju je odvezen kada mu se stanje pogoršalo, dok je direktorka te bolnice Snježana Arsić za naš list to demantovala, tvrdeći da je on već mrtav kad je dovezen u bolnicu, a da je potvrdu o smrti potpisao zatvorski lekar Tomašević.

Ombudsman tvrdi da je zatvor preduzimao sve „neophodne aktivnosti“, ali nije utvrđivao gde je Marković preminuo 

“Nakon pažljivog razmatranja svih činjenica i okolnosti, od značaja za ocenu zakonitosti i pravilnosti rada zavoda, Zaštitnik građana nije našao osnov za dalje postupanje, imajući u vidu da u postupanju zavoda u pogledu pružanja zdravstvene zaštite pokojnog S. M nije utvrdio nedostatke. Iz dokumentacije proizlazi da je zavod preduzimao neophodne aktivnosti u cilju pružanja zdravstvene zaštite, te se ne može zaključiti da je postojao pasivan ili drugi nepravilan odnos u pogledu pružanja zdravstvene zaštite imenovanom”, rekli su u kancelariji Zaštitnika građana za Južne vesti.

U Kancelariji su dodali da su Markoviću omogućeni pregledi u Domu zdravlja i specijalistički pregledi lekara specijalista radiologije i infektologije u Opštoj bolnici u Prokuplju, nakon kojih nije zadržan na bolničkom lečenju.

Ombudsman se, međutim, nije bavio time gde je Marković preminuo, tako da je ta okolnost ostala nejasna.

On je naveo da “u dokumentaciji” nema podataka koji bi ukazivali da je uočeno pogoršanje koje bi zahtevalo bolničko lečenje, a da je na osnovu “uvida u video zapis” utvrđeno da je Hitna pomoć koju je zavod pozvao “stigla šest minuta nakon prijema poziva”.

Porodica tuži zatvorskog upravnika i lekara zbog „propusta“ u lečenju

Markovićeva ćerka Kristina kaže za Danas da je Višem javnom tužilaštvu u Prokuplju prethodno podnela krivičnu prijavu protiv zatvorskog lekara Tomaševića zbog sumnje da je izvršio krivično delo neukazivanje lekarske pomoći, a protiv upravnika Stojićića zbog sumnje u krivična dela nepostupanje po zdravstvenim propisama za vreme epidemije i nepružanje pomoći.

Prema navodima u prijavi, Tomašević je od 29. septembra do 3. oktobra “odbio da da pruži lekarsku pomoć njenom ocu koji je bio  zaražen korona virusom, imao dijabetes i hipofunkciju štitne žlezde, zbog čega se nalazio u neposrednoj opasnosti za život, niti ga je na vreme uputio u zdravstvenu ustanovu”.

Upravnik Stojičić je, po navodima u prijavi, propustio da u periodu od 11. maja do 3. oktobra omogući osuđenicima da se testiraju i podvrgnu lekarskom pregledu “po povratku sa provremene odsutnosti”.

Prema navodima u prijavi, Tomašević je od 29. septembra do 3. oktobra “odbio da da pruži lekarsku pomoć njenom ocu koji je bio  zaražen korona virusom, imao dijabetes i hipofunkciju štitne žlezde, zbog čega se nalazio u neposrednoj opasnosti za život, niti ga je na vreme uputio u zdravstvenu ustanovu”.

Upravnik Stojičić je, kako se navodi u njoj, propustio da u periodu od 11. maja do 3. oktobra omogući osuđenicima da se testiraju i podvrgnu lekarskom pregledu “po povratku sa povremene odsutnosti”.

“Kada je 16. maja stupio na izvršenje kaze zatvora, u Okružnom zatvoru u Prokuplju mu se dodeljuje vaspitač, rođena sestra sekretara fakulteta na kome je radio i sa kojom nije bio u dobrim odbosima. O njegovom tretmanu mogu da govorim samo na osnovu onoga sto sam sama videla i čula od njega, a govorio nam je da živ odatle neće izaći. Nazalost, bio je u pravu. Plakao mi je na telefonu, a svakog dana bio je sve tiši. Da li se čoveku sa hroničnim bolestima, mesec dana nakon što je zalečio upalu pluća, kome nije bio dozvoljen izlazak van zavoda u kojem je dobio koronu, dodeljuje prostorija sa pušačima i sat vremena na vazduhu dnevno? Da li se takav čovek par dana pre smrti izoluje u prostoriju dva sa dva gde od terapije dobija samo vitamine i antibiotic”, rekla je Petković.

Ona je kazala da je je Marković “do poslednjeg dana verovao u neku pravdu u zemlji Srbiji i nadao se da će neki mejl ili pismo koje je neprestano slao predsedniku i ljudima na vrhu sadašnje vlasti biti pročitan i da će ga spasiti velike nepravde koja mu je naneta”.

Rekla je da je njen otac osuđen za zloupotrebu sluzbenog položaja “koja se dokazivala deset godina, bez mogućnosti saslušanja krucijalnog svedoka”, a da mu je dva puta odbijena nanogica i mogućnost odsluženja kazne u zatvorskim jedinicama u Ćupriji, uprkos tome što nikada ranije nije osuđivan.

Postupak protiv njega je pokrenut od strane tuzioca po prijavi NN lica, u momentu kada je bio jedan od kandidata za dekana svog fakulteta. Nakon što je izabran njegov protivkandidat, Milovan Bratić, njen otac je skoro deset godina mobingovan, kazala je ona.

 

Uprava: Marković je od početka bio pod pojačanim nadzorom

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija danas su naš list kazali da nemaju da saopšte bilo ta novo nakon nalaza Zaštitnika građana u odnosu na ono što su nam rekli sredinom decembra.

U Upravi su tada kazali da je Marković od prvog dana otkrivanja korona infekcije u prokupačkom zatvoru „lečen i imao potpunu zdravstvenu zaštitu, a urađeni su svi potrebni pregledi kod lekara opšte prakse u Domu zdravlja, kao i radiologa i infektologa u Opštoj bolnici, koji je napisao potrebnu terapiju, koju je on sve vreme uzimao”.

Da su mu se parametri u bilo kom trenutku pogoršali, on bi bio prevezen u nadležnu zdravstvenu ustanovu, ali to ovde nije bio slučaj.

Da mu je u Opštoj bolnici dat uput za hospitalizaciju, on bi bio odveden na takvo lečenje, i to istog trena i bez odlaganja, ali takva odluka lekara nije postojala, rekli su tada u Upravi.

Oni su dodali da je Marković od samog početka bio “pod pojačanim nadzorom zavodskog lekara”, uz svakodnevno merenje telesne temperature, nivoa kiseonika u krvi, krvnog pritiska i praćenje opšteg stanja.

Demantovali su tvrdnje porodice da Marković tri dana nije jeo, uz obrazloženje  da mu je zatvorski lekar “prepisao poseban režim ishrane, u skladu sa terapijom koju je pio, a na koju osuđenik nije imao primedbi”.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari