Zaštitnik građana: Zaječar hitno da uspostavi uslugu ličnog pratioca za decu 1foto FoNet Božana Pavlica

Zaštitnik građana zatražio je danas od Grada Zaječara da bez odlaganja uspostavi uslugu ličnog pratioca za svu decu sa smetnjama u razvoju u tom gradu kojima je ta usluga neophodna, kao i da ga o postupanju po preporukama obavesti do početka školske 2021/2022. godine.

Kako je navedeno u saopšenju, u postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa pokrenutom po pritužbi hraniteljke deteta sa smetnjama u razvoju, Zaštitnik građana je utvrdio da organi grada Zaječara ni prošle ni prvih meseci ove godine nisu uspostavili uslugu ličnog pratioca za svu deci sa smetnjama u razvoju u tom gradu.

Takođe je utvrdio i da je Gradska uprava grada Zaječara načinila propust u radu na štetu prava deteta sa smetnjama u razvoju na dodatnu pomoć i podršku u obrazovanju tako što mu nije obezbedila uslugu ličnog pratioca i pored mišljenja Interresorne komisije tog grada.

Gradska uprava Zaječara je u izjašnjenju Zaštitniku građana navela da je izbijanje pandemije izazvane koronom otežalo proceduru stvaranja preduslova za pružanje usluge lični pratilac deteta, da je stvorilo druge prioritete u radu i da se prema mišljenju relevantnih faktora tog grada ne preporučuje uvođenje nove usluge u trenutku dok je javno zdravlje ugroženo.

Zaštitnik građana je istakao da postojeća epidemija ne sme biti izgovor za ne preduzimanje radnji za obezbeđivanje podrške u obrazovanju detetu sa smetnjama u razvoju jer se prava deteta ne mogu ograničavati, kao i zbog toga što je reč o najranjivijoj i najosetljivijoj kategoriji koju neblagovremeno postupanje i štetne posledice pogađaju teže nego ostale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari