Zašto je Bežanijska šuma proglašena za građevinsko zemljište? 1foto N1

Udruženje građana „Živi zid za Bežanijsku šumu“ pokrenulo je peticiju, koju je podržao Pokret „Ne davimo Beograd“, protiv uništavanja zelenila ovog predela sa ciljem da se Bežanijska šuma hitno stavi pod zaštitu države, kao važno prirodno dobro.

Oni su pozvali sugrađane da se uključe u borbu za naselje, a „protiv izgradnje nebodera i magistrale nauštrb zelenila, kao i privatizacije sportskih terena“ potpisivanjem peticije protiv ovog „megalomanskog projekta“, koje će biti održano na sportskim terenima „11. april“ u subotu, 7. maja, od 10 do 14 časova, kao i radnim danima na punktovima Idee, pošte (kod crkve), pijace (Ljubinke Bobić) Maksija (Vespučijeva).

– Bežanijska šuma je jedina gradska šuma koja nema nikakvu kategoriju državne zaštite, što nezajažljivo koriste pre svega novobeogradske, beogradske i republičke vlasti, koje na tom javnom dobru seku šumu bez kontrole i proglašavaju šumsko zemljište za građevinsko – istakli su iz Udruženja „Živi zid za Bežanijsku šumu“ za naš list.

S druge strane, iz Gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove za Danas kažu da „građevinska inspekcija vrši postupke redovnog inspekcijskog nadzora po izdatim građevinskim dozvolama nad izgradnjom navedenih objekata i to: Za objekat Green Escape K3, za koji je izdata građevinska dozvola ROP-BGDU-35519; Za kompleks odbojkaško takmičarskog trenažnog centra, investitora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije, za koji je izdata građevinska dozvola ROP-BGDU-2976; kao i nad izgradnjom groblja za kućne ljubimce, za koje je izdata građevinska dozvola ROP-NBG-26450“.

– Prosečni građanin Srbije ne zna razliku između pravnih pojmova „državno vlasništvo“ i „javno vlasništvo“. Vlastodršcima je očigledno u interesu da se to ne sazna. Teško je objasniti kako i zašto je šumsko zemljište proglašeno za građevinsko, ko je i zašto je izdavao dozvole za gradnju na šumskom području, a za neke od objekata sumnjamo da su divlja gradnja – ukazuje Udruženje građana „Živi zid za Bežanijsku šumu“.

Prema njihovim rečima, nadležni svoja rešenja donose daleko od javnosti, i prilično ekspresno.

– Ako objave u nekom saopštenju ili vesti svoje planove za gradnju, nikada nije jasno gde će seći šumu i zidati, i nikada nema javne rasprave, mada bi za poduhvate poput seče velikih šumskih površina morali da se pitaju svi građani Beograda, jer to su pluća grada. Umesto toga, to se na brzinu ogradi i poseče, a tek kada se objekat sazida, postave tablu ko gradi i šta gradi pojašnjavaju iz Udruženja.

Kao poseban kuriozitet istakli su to što se seča novih dva hektara šume desila četiri dana pred izbore.

– Neobično je što se seča novih dva hektara šume desila četiri dana pred izbore. Reč je o gradnji Odbojkaškog centra, koju investira republička Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Posečena je šuma nadomak Studentskog grada, preko puta bloka 37, istakli su oni i dodali da niko ne spori potrebu da se ulaže u sportske objekte, ali ne na šumskom zemljištu.

Upitani ko je konkretno odgovoran za seču, oni ukazuju da je to Grad Beograd.

– Znamo svi ko je upravljao gradom prethodnih deset godina, zatim neka republička institucija najsuvoparnijeg imena na svetu. Ne treba nikako zaboraviti da je šuma o kojoj govorimo na teritoriji opštine Novi Beograd, koja je bila emirat nekoga ko je veoma bitan u ovoj priči. Pored države i grada kao investitora, Bežanijsku šumu uništavali su i mnogi privatni investitori. Izdvojićemo jednog velikog neprijatelja Bežanijske šume – kompaniju Enel, koja je nedavno posekla blizu hektar šume tik uz auto-put radi gradnje dva poslovna objekta, Green Escape 1 i 2. Ko zna engleski, ime ovih zgradurina može prevesti i kao „Zelenilo pobeže“. Takvi poduhvati međutim nisu bili mogući bez „blagoslova“ novobeogradskog obor-kneza – ističu iz ovog udruženja.

Groblje kućnih ljubimaca
Iz Udruženja navode da je veoma čudan slučaj i Groblja za kućne ljubimce, zbog kojeg je posečeno 1,5 hektara šume. „To je objekat koji investira grad Beograd. Upravna zgrada ovog groblja nalazi se tačno ispod dalekovoda, a ispod dalekovoda je gradnja zakonom zabranjena, pre svega zato što to ugrožava živote – nikada nije sasvim isključena mogućnost da kablovi puknu, ali i bez toga, dalekovod proizvodi jako elektromagnetno polje, i zaposleni koji budu provodili radno vreme u toj zgradi biće u neprestanoj opasnosti od celog niza teških oboljenja. Ali očigledno je manje važno šta će biti sa ljudima, drvećem, živim životinjama kojima je tu stanište, a tu je bilo lisica, fazana, sova, lasica, ježeva i još svakakve faune“, ukazuju iz Udruženja Živi zid.
Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kazali su da se izgradnja groblja za kućne ljubimce odvija u skladu sa građevinskom dozvolom i tehničkom dokumentacijom, koja je izrađena na osnovu važećeg planskog dokumenta.

Tužba kao krajnji vid odbrane
Iz Udruženja Živi zid ističu da će se, ako budu primorani, opredeliti i za tužbu. „Tužba je poslednja instanca za koju ćemo se odlučiti ako iscrpimo sve mogućnosti dogovora, moderacije i eventualnih pritisaka legalnim sredstvima građanske borbe. Ne želimo da niko bude drastično kažnjen i nemamo nerealne zahteve – ko je posekao šumu neka plati pošumljavanje u nekoj najbližoj mogućoj okolini. Verujemo da i u tim institucijama i kompanijama koje su ugrozile opstanak šume rade i odluke donose ljudi koji imaju porodice i koji su svesni da nam je čist vazduh svima jednako potreban. Ako se pokaže drugačije, dobiće tužbu i stub srama svako ko je to zaslužio“, kažu oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari