Zašto Gašić nije upitan o prisustvu ruskih tajnih agenata u Srbiji? 1Foto: Forum za bezbednost i demokratiju

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) podseća i opominje da je prošlo nedelju dana otkako su na anti-ratnom skupu “neformalne grupe „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ održanom u Beogradu 28. maja 2022. iznete zaprepašćujuće tvrdnje o prisustvu više nego brojnih ruskih tajnih agenata i obaveštajaca u Srbiji i njihovoj infiltraciji u najvažnije institucije države Srbije, do samog vrha.

Te su tvrdnje tog dana preneli i elektronski i pisani mediji, a potom i društvene mreže.

FBD konstatuje da su ovi navodi bez presedana u istoriji savremene Srbije ostale bez bilo kakvih reakcija i adekvatnih odgovora, da su prećutane i od strane državnih struktura i organizacija civilnog društva i od medija.

Zašto Gašić nije upitan o prisustvu ruskih tajnih agenata u Srbiji? 2
Foto: snapshot

Zašto Gašić nije upitan o prisustvu ruskih tajnih agenata u Srbiji? 3

Ignorisanje ovakvih ozbiljnih bezbednosnih optužbi i navoda, koje traje već punu nedelju dana, izuzetno štetno i po međunarodni ugled Srbije, posebno uoči najavljivanih važnih poseta stranih državnika koje nas očekuju

“Sa iznenađenjem konstatujemo i da su mediji, samo koji dan posle tog skupa, propustili priliku da o tim tvrdnjama pitaju direktora BIA Bratislava Gašića, jednog od neposredno najnadležnijih za odgovore kad je reč o ovim senzacionalnim i alarmantnnim optužbama i da to pitanje bude prvo i pre svih drugih pitanja koja su mu tom prilikom postavljana”.

Naglašavaju kako je u kontekstu trenutnog rata u Ukrajini, a posebno imajući u vidu aktuelna politička previranja i konfrontacije u javnosti povodom tog rata u samoj Srbiji, “ignorisanje ovakvih ozbiljnih bezbednosnih optužbi i navoda, koje traje već punu nedelju dana, izuzetno štetno i po međunarodni ugled Srbije, posebno uoči najavljivanih važnih poseta stranih državnika koje nas očekuju, kao i da ćutanje o tome podriva percepciju unutrašnje bezbednosne stabilnosti u zemlji”.

Očekuju, navode, od svih pomenutih nadležnih državnih institucija da se što pre odrede u odnosu na pomenute tvrdnje i da se otkloni mogućnost bilo kakve senke sumnje sa njihovog rada, koji posebno u sadašnjem političkom trenutku ne trpi ovakvu vrstu opterećenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari