Zašto pojedini popisivači odustaju od posla i da li će to uticati na popis 1

Pojedini popisivači odustaju od popisa iz različitih razloga – zbog porodičnih prilika, zato što su našli stalno zaposlenje ili zato što im posao prosto postaje i suviše težak.

Jedna popisivačica sa kojom je Danas nedavno razgovarao ispričala je da je dosta njenih kolega odustalo te da sada preuzima i delove grada u koje prvobitno nije bila raspoređena.

Iz Republičkog zavoda za statistiku kažu međutim da su i računali na to da jedan deo popisivača neće završiti svoj deo posla i da imaju rezervne popisivače. Takođe potrvđuju i da se radi preraspodela posla među trenutnim popisivačima.

– Kada smo planirali potreban broj popisivača imali smo u vidu činjienicu da popisivanje traje mesec dana i da će, sasvim izvesno, neki popisvači, iz bilo kog razloga, odustati od daljeg angažmana u popisu (npr. dobili su stalno zaposlenje, ne snalaze se na terenu, porodični razlozi i dr.). Imajući u vidu upravo tu činjenicu, obučili smo 20 odsto rezervnih popisvača, kako bismo u svakom trenutku mogli da obezbedimo zamenu za popisivače koji odustaju od rada u popisu. Pored angažovanja rezrvnih popisvača, planiramo da ukoliko to bude potrebno, izvršimo preraspodelu teritorije i dodelimo je popisivačima koji su završili popisivanje na teritoriiji koja im je dodeljena – navela je u pisanom odgovoru pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević.

Iz RZS-a nisu odgovorili na pitanje koliko je do sada popisivača odustalo od popisa.

Kako je ranije saopšteno za popis je angažovano 15,000 popisivača.

Kako popis odmiče, sve više se mogu čuti iskustva popisivača sa terena koja svedoče da ovaj posao nije nimalo lak – pojedini građani neće da ih puste u stan, drugi ih pitaju kojoj stranci pripadaju neki odbijaju da odgovore na obavezna pitanja, a nepoverljivost je prilično prisutna.

– Jedna gospođa živi sa veoma bolesnim mužem, te je odgovorila da joj nije ni do čega, kamoli do popisa. Imala sam i slučaj da me jedna žena isterala sa vrata rekavši – ne maltretirajte me, kakav bre popis. Danas sam imala i primer da gospodin nije želeo da učestvuje navodeći da ne pripada ovoj planeti – ispričala je za Danas jedna popisivačica iz Beograda.

Kako je dodala poslednjih sve češće se pojavljuje zahtev da popisivači preuzmu dodatne delove grada koji im prvobitno nisu bili namenjeni te da „postoji strah da neće uspeti sve da se završi do kraja oktobra“.

Prema poslednjim informacijama koje je RZS objavio do 10. oktobra bilo je popisano 2,1 milion građana.

Prvi rezultati popisa očekuju se početkom novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari