Zašto smrdi Zrenjanin? 1Foto: M.Pudar / Fabrika Prekon

Od kada postoji, zrenjaninska kafilerija emituje neprijatne mirise zbog čega su žalbe građana postale konstantna njenog rada.

Privatizacijom ovog pogona, smeštenog u staroj industrijskoj zoni uz magistralni put ka Beogradu, kapaciteti rada sada su maksimalni a takav je postao i smrad. Pritisci građana da se ovaj problem reši zbog toga su sve veći. U institucionalnom pogledu, nema meseca da na adresu inspekcije za zaštitu životne sredine ne stignu prijave. Najrevnosniji su stanari gradskih naselja koja su smeštena u blizini pogona – Šećerana, Lesnina, Ruža Šulman i 4.jul. Pored njih, neprijatne miirise osećaju i stanari naselja Mužlja, Nova Kolonija, Berbersko, Putnikovo, deo Male Amerike i Zelenog polja. Pod uticajem smrada su 11 naselja, od ukupno 22 u Zrenjaninu. Da li je to dovoljan razlog da se nešto preduzme ?

Prijava za prijavom

Građani prijavljuju smrad zbog koga imaju zdravstvene probleme – glavobolju, disajne probleme. Žale se da ne mogu da otvaraju prozore u letnjem periodu, zbog čega im je kretanje ograničeno. Prijave stižu inspekciji ali i komunalnoj policiji.

–  Taj pogon je uvek smrdeo, mi smo pijavljivali zagađenje vazduha i devedesetih godina. Ipak, od privatizacije, situacija je nepodnošljiva. Očekujemo da se nadležni ozbiljno bave ovim problemom jer pola grada ne može normalno da živi od tog smrada – kaže prosvetni radnik u penziji Đula Feldeši.

Kafilerija u Zrenjaninu podignuta je sredinom osamdesetih giodina 20. veka u okviru radne organizacije Bek a u sastavu IPK “Servo Mihalj“.Od 2006. godine zvanično ime fabrike glasi “Prekon”, skraćeno od prerade konfiskata. U 2010. godini fabrika prelazi u vlasništvo kompanije “Matijević” .

– Mirisalo je i ranije, ali ne nesnosno, ne tako da zatvaramo sve prozore i vrata i da nam se povraća od smrada na crkotinu – kaže Zrenjaninac Nikola Rošul.

Inženjer Sergej Stevanov, koji je učestvovao u gradnji kafilerije, smatra da sve zavisi inspekcije i primene zakona.

– Kafilerija je građena 1984. za potrebe mesne industrije Bek, ovde su dopremani ostaci i odmah spaljivani. Nije bilo razgradnje niti truljenja mesa i lešina pa samim tim nije bilo nesnosnog smrada. Sada je situacija drugačija, od privatizacije kafilerija radi punom parom a konfiskat se doprema sa svih strana, čak iz Osijeka u poluraspadnutom stanju iako bi to po zakonu trebalo da bude zamrznuto. Smrad nastaje prilikom istovara životinjskih leševa koji se raspadaju. Problem je u tome što se konfiskat nepropisno prikuplja i transportuje, zbog čega bi morale da reaguju veterinarska i sanitarna inspekcija. Naime, ukoliko životinjski otpad stoji duže od 24 sata, on mora da se hladi i tako da se transportuje, što se kod nas danas ne čini. Fabrika je  profitabilna i trošak za postavljanje filtera za vlasnika ne predstavlja veliki finansijski izdatak. Ipak, najbolje rešenje je da se fabrika zatvori – smatra inženjer Sregej Stevanov.

Inspektor smenjen

Pre tri godine, gradski inspektor za zaštitu životne sredine podneo je krivičnu prijavu jer nisu obavljena ni zakonom propisana merenja zagađenja vazduha. Inspektor Petar Ilić je odmah smenjen ali je sudski spor nastvaljen. Suđenje se završilo presudom protiv Prekona, ali na izjavljenu žalbu predmet je zbog proceduralnih razloga sada vraćen na novo suđenje.

–Problematična su tri mirisa, vodonik-sulfid, amonijak i akrolein koji je kancerogen. Predložio sam kažnjavanje i zabranu rada 10 godina. Njima nije ništa da plate kaznu, pogon zarađuje godišnje 200 miliona dinara. Ne vidim rešenje sem da se fabrika zatvori ili izgradi nova, po standardima kakvi moraju da se primenjuju u ovoj oblasti – objašnjava Petar Ilić, bivši inspektor.

Prema njegovim rečima, zrenjaninska kafilerija reciklira životinjski otpad iz klanične industrije, ali i uginule životinje sa raznih lokacija iz zemlje i inostranstva. Po njemu, konfiskat dolazi u poluraspadnutom stanju i najviše smrdi kada se pretovaruje i prerađuje, što je i glavni razlog tužbe i protestovanja građana.

Obećanje od lane

Pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika Nikola Radišić razgovarao je i prošlog i ovog septembra sa građanima. Prošle godine objasnio je da pregovara dve godine sa rukovodstvom kafilerije Prekon i da ima obećanje da će filteri za prečišćavanje otpadnih voda biti ugrađeni do kraja 2018. a u najavi je i ugradnja filtera za prečišćavanje vazduha. Prilikom novog susreta  sa građanima ovog septembra rečeno je da su svi filteri ugrađeni, i za otpadne vode i za vazduh. Građanima se obratio i direktor “Prekona” Slavko Popović, objasnivši da je ugrađena najsavremenija oprema.

-Ugradili smo novu opremu iz Nemačke, potrebno je neko vreme da se parametri podese. Očekujemo da problem bude rešen – rekao je Popović.

Ipak, smrad se nastavio a sa njim i pritužbe građana na neprijatne mirise.