Zašto student prorektor Beogradskog univerziteta nije izabran ni iz drugog pokušaja? 1Foto: Nađa Vukajlović/ Danas

Student prorektor Univerziteta u Beogradu (SPUB) nije izabran ni iz drugog pokušaja, jer sednica koja je bila zakazana za večeras nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Predsednik SPUB-a Stefan Kovačević sednicu nije otvorio, već je samo konstatovao da nedostaje kvorum nakon čega je većina delegata napustila svečanu salu Rektorata Beogradskog univerziteta.

Među njima je bila i Ana Grčić, aktuelna studentkinja prorektorka UB i kandidatkinja za još jedan mandat, koja je, prema svedočenju reporterki Danasa – pobegla od studenata.

Uoči planiranog početka sednice Parlamenta grupa akademaca, članova organizacije „Borba“, pojavila se u Rektoratu i najavila bojkot ukoliko Ana Grčić bude jedina kandidatkinja.

Njoj zameraju povezanost sa organizacijom Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) u čijim prostorijama su deljene dnevnice za rad u kol centru SNS neposredno pre održavanja izbora, što je Grčić ranije  demantovala.

Luka Marošanin, jedan od delegata SPUB-a, za Danas kaže da nikome nije jasno zašto sednica nije održana jer je bio prisutan dovoljan broj članova Parlamenta, a sve što se dogodilo opisuje kao ponovno izrugivanje procedurama.

On napominje da je ponovljena sednica za izbor studenta prorektora zakazana na inicijativu predsednika Studentskog parlamenta i to nakon odluke Saveta Univerziteta u Beogradu da se ona ponovi, budući da je prethodno napravljeno niz propusta u proceduri.

Deo delegata SPUB-a, prema njihovom svedočenju, održao je večeras sastanak sa prorektorom za nastavu Dejanom Filipovićem, nakon što je sednica otkazana.

Filipović je takođe bio prisutan u Rektoratu i ni njemu, kažu studenti, nije bilo jasno zašto se sednica nije održala.

Za sada se spekuliše da je do ovakvog raspleta došlo zbog prisustva predstavnika pokreta „Borba“ koji su ranije najavili da će istaći svog kandidata i koji ne žele da ih predstavlja Ana Grčić.

– Ovo je pokušaj diverzije ove sednice, ali mi ćemo i sledeću ispratiti. Jedino me plaši da će sledeća sednica biti zatvorena za javnost, u tom slučaju mi ćemo čekati ispred zgrade Rektorata. Hoćemo da se izborimo za demokratske predstavnike, a danas smo videli da oni to nisu – izjavila je studentkinja Fakulteta političkih nauka Emilija Milenković, članica pokreta „Borba“.

Pokušali smo da čujemo i šta o svemu što se večeras dogodilo kažu predsednik SPUB-a Stefan Kovačević i studentkinja prorektorka Ana Grčić.

Kovačević nas je zamolio da se čujemo sutra, a komentar Ane Grčić nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari