"Zašto su žene krive za sve": Sagovornici Danasa ocenjuju izjave o ženama fudbalera kao čistu mizoginiju, RTS mora da se izvini 1Foto: Screenshot RTS

Izjava fudbalskog komentatora Radeta Bogdanovića u vezi dolaska žena fudbalera u Katar, u kojoj ih on na uvredljiv način komentariše, izazvala je negodovanje većeg dela javnosti, ali i zahtev da se RTS izvini u ime analitičara koji im je bio gost u studiju.

„Nije mi se svidela situacija ta da su im supruge otišle u Katar. To je loša organizacija – da u hotelu imate jako puno ljudi koji ne pripadaju reprezentaciji. Njihove žene na ovu lovu, na ovu ‘paruštinu’, to je parada kiča. Gde kič dođe tu nema ni sreće ni raspoloženja. Ali ja se nadam da će oni da shvate važnost ove utakmice. Ja da sam na njihovom mestu ja bih već večeras ugasio telefone, rekao bih: što ste me zvali – zvali, ja se koncentrišem na utakmicu. Ljuljaj to dete, kupaj se u tim milionima i pusti me da igram“, rekao je Bogdanović.

Rečenice vezane za “opis” žena fudbalera izazvale su oštru osudu javnosti, a od Javnog servisa izvinjenje.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra kaže za Danas da je Bogdanovićeva izjava – čista mizoginija.

– Znale smo i do sada da su žene krive za razne stvari, ali eto, sad znamo i da su krive za (ne)uspeh fudbalera. Ne samo da su ponižene žene, već su poniženi i sami fudbaleri, jer se svode na objekte kojima žene mogu da se igraju – smatra Pavlović.

Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti kaže da su, po pravilu, žene krive za sve.

– Mislim da smo, kao žene, navikle da nas krive za različite stvari, ali je verovatno novost da su žene krive i za lošu igru reprezentacije. To je još jednostavnije i prihvatljivije objašnjenje u odnosu na dosadašnje svaljivanje krivice na selektora, muškarca – ukazuje Riznić.

Prema njenim rečima, ovo može da bude banalna vest iz džet seta, ali nije nevažno iz više razloga.

– Jedan je to što zbog toga vidimo salvu uvreda na račun svih žena, drugi je zato što znamo da je su sportska dešavanja ovog tipa i neuspeh na njima često okidač za nasilje nad ženama. Pojednostavljeno – reprezentacija izgubi, muž pretuče svoju ženu, to znamo iz prakse i istraživanja. Ako su ova dva činioca stavljena u direktnu korelaciju, žene i neuspeh, jasno je do čega takve stvari mogu da dovedu – ističe naša sagovornica.

Riznić dodaje da Javni servis, koji pripada i svim ženama, takođe ima i dužnost prema svim ženama da se izvini i preuzme odgovornost za mizogine izjave na koje se voditelj smeškao.

Podsetimo, tokom ovog Mundijala Bogdanović je angažovan na RTS-u kao stručni konsultant, zajedno sa novinarom Miodragom Vjetrovićem, a sa Javnim servisom je i potpisao ugovor koji ga obavezuje da do 18. decembra bude isključivo njima na raspolaganju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.