Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je juče da se međudržavni odnosi Srbije i Hrvatske moraju popraviti kako bi se počeli rešavati manjinski problemi, a pre svega povratak izbeglica. Pupovac je na međunarodnom naučnom skupu „Hrvatsko-srpski odnosi: politička saradnja i nacionalne manjine“ rekao da je poslednjih godina došlo do zastoja u rešavanju manjinskih problema, što je posledica pogoršanih međudržavnih odnosa Srbije i Hrvatske.


– Očekujemo da predstavnici dve države konačno na dnevni red stave pitanje povratka izbeglica i zaštite manjinskih prava – rekao je Pupovac u Golubiću, u hrvatskoj opštini Obrovac.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović rekao je da je povratak izbeglih Srba u Hrvatsku samo jednim delom završen i ocenio da on nikad neće biti potpun. Prema njegovim rečima, pitanje povratka mora da bude izbor izbeglica, a države su dužne da im obezbede šansu.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić rekao je da se položaj Hrvata u Srbiji od 2002. godine, kada su priznati kao nacionalna manjina, popravio, ali da još postoje značajni problemi. On je ocenio da Srbija, po ugledu na Hrvatsku, nacionalnim manjinama treba da garantuje mesta u pokrajinskom i državnom parlamentu.

Istoričar Darko Gavrilović iz Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada ocenio je da dogovor i suživot Hrvata i Srba nemaju alternativu, pošto je Evropa zajednički cilj. Politikolog Igor Graovac iz zagrebačke nevladine organizacije „Dijalog“ ocenio je da se svaka strana mora pomiriti sa vlastitom prošlošću. Prema njegovim rečima, Srbi nisu nikakvi gosti u Hrvatskoj, već su zajedno sa Hrvatima i ostalim stanovništvom autohtoni građani te države.

 

Kuntić: Veštačko stvaranje etničke grupe

Veliki problem, prema rečima Petra Kuntića, predstavlja i „takozvano bunjevačko pitanje“ u okviru kojeg se, kako je ocenio, na veštački način pokušava stvoriti posebna etnička zajednica sa posebnim jezikom. On je dodao da je hrvatsko stanovništvo u pojedinim opštinama lišeno učešća u policiji, lokalnim institucijama i obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari