Ukupna šteta procenjena je, uz naše angažovanje koje je, naravno, besplatno, na oko tri i po miliona dinara, a najveći deo sredstava očekujemo da će pristići iz Ministarstva za regionalni razvoj – ističe Dragoljub Petković, direktor Univerzala.
U Univerzalu teško mogu da shvate ponašanje članova gradske Komisije za procenu štete koji ni posle više molbi, nisu došli da provere razmere elementarne nepogode koja je zadesila ovu firmu u Jablaničkom okrugu.

Ukupna šteta procenjena je, uz naše angažovanje koje je, naravno, besplatno, na oko tri i po miliona dinara, a najveći deo sredstava očekujemo da će pristići iz Ministarstva za regionalni razvoj – ističe Dragoljub Petković, direktor Univerzala.
U Univerzalu teško mogu da shvate ponašanje članova gradske Komisije za procenu štete koji ni posle više molbi, nisu došli da provere razmere elementarne nepogode koja je zadesila ovu firmu u Jablaničkom okrugu. Deo sredstava od 1,2 miliona dinara obezbeđen je naplatom osiguranja, ali kako su ponude za izvođenje radova bile vrlo visoke – do pet miliona dinara – kolektiv je bio primoran da zastane sa sanacijom krovne konstrukcije.

Razvijena saradnja

– Univerzal ima razvijenu poslovnu saradnju sa desetak partnera, ali radi i za druge kupce. Namerava da proširi asortiman proizvodnje, za šta očekuje podršku nadležnih republičkih institucija. Pre dve godine, Univerzal je zabeležio gubitak od 24 miliona, a prošlogodišnji saldo je bio u minusu nešto više od pet miliona. “ Nažalost, podsticajna sredstva od Nacionalne službe zapošljavanja namenjena invalidima rada ne možemo da koristimo jer smo gubitaši“, kaže Petković.

– U nadležnom ministarstvu Vlade Srbije imamo dovoljno razumevanja i zato se nadamo da će, posle ocene gradske Komisije za procenu štete, pristići pomoć od dva do tri miliona dinara, što bi bilo dovoljno da posledice nevremena potpuno otkloni – kaže Petković.
U Univerzalu ističu da je za saniranje krova njihove firme 69 članica Udruženja invalidskih preduzeća Srbije, izdvojilo po deset hiljada dinara. Uprkos problemima sa krovom, u Univerzalu se radi u tri smene da bi ispunile ugovorene obaveze za 2008, jer je interesovanje za njihove proizvode, pre svega plastične boce, veliko.
– Naši radnici, bez obzira na sve životne probleme, izuzetno su vredni i zaslužuju svaku vrstu pohvale. Poslednjih dana, iako radimo u vanrednim okolnostima, uspeli smo da isplatimo tri zaostale zarade, a narednih nedelja radnici bi trebalo da dobiju još dve plate. Tako ćemo ublažiti višemesečno kašnjenje u isplati ličnih dohodaka. Potpun oporavak naše firme može se očekivati tek narednih godina – pojašnjava Petković.
Leskovački Univerzal je, inače, jedina specijalizovana organizacija na području šest opština Jablaničkog okruga i južno od Niša koja se bavi rehabilitacijom invalidnih lica od samog rođenja. Prošle godine je zaposleno deset invalida, a cilj u 2008. je da se otvori osamnaest novih radnih mesta za radnike sa umanjenom radnom sposobnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari