Zatvorenici iz Okružnog zatvora u Pančevu preseljeni u novi KPZ 1Foto: Ministarstvo pravde

Sva lica lišena slobode iz nekadašnjeg Okružnog zatvora u Pančevu preseljena su u novi Kazneno-popravni zavod u tom gradu.

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde, prevačeno je ukupno 123 lica, među kojima je 90 osuđenih, 12 prekršajno kažnjenih i 21 pritvoreno lice. Među licima koja su preseljena je i 25 osuđenika i 5 pritvorenih lica iz Odseka u Vršcu, koji, takođe, pripada ovom KPZ.

„Zavod u Pančevu je jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji, sa smeštajnim kapacitetom za 500 lica lišenih slobode. Zavod je građen dve godine, u skladu sa standardima Evropskih zatvorskih pravila i može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije. Prilikom izgradnje ovog zavoda ispoštovani su svi međunarodni standardi u pogledu humanog smeštaja, adekvatne zdravstvene zaštite LLS i čuvanja osetljivih kategorija, u koje spadaju i lica sa posebnim potrebama“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Zatvorenici iz Okružnog zatvora u Pančevu preseljeni u novi KPZ 2
KPZ Pančevo Foto: Ministarstvo pravde

Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega je Razvojna banka Saveta Evrope kreditirala sa 18 miliona, a Republika Srbija sufinansirala sa 5 miliona evra, koji se odnose, pre svega, na opremanje objekata.

Zavod će imati oko 270 zaposlenih, od čega je 170 novozaposlenih. Konkursi za popunjavanje radnih mesta u svim službama su u toku. Novi zavod će do kraja godine biti u potpunosti operativan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari