Vlasnik saudijskog tankera koji je prekjuče otet saopštio je da su na njemu dva miliona barela nafte vredne 100 miliona dolara. Na džinovskom tankeru „Sajrius Star“ bilo je 25 članova posade iz Hrvatske, Velike Britanije, Poljske, Saudijske Arabije i sa Filipina.

Tanker je dugačak 330 metara, težak tri puta više od nosača aviona i može da preveze dva miliona barela nafte, a ujedno ovo je i najveći brod koji je pao u ruke pirata, saopštila je američka mornarica. Gusari su počeli pregovore s vlasnicima broda, saopštili su zvaničnici.

U saopštenju se tvrdi da su bezbedni svi članovi posade i da je brod otet oko 450 milja od kenijske obale. Somalijski pirati predali su prethodno brod cisternu sa hemijskim supstancama nakon što su dobili otkup od 1,1 milion dolara, saopštio je zvaničnik regionalne pomorske službe, a prenose svetske agencije. Do 25. novembra mogla bi biti oslobođena još dva broda jer se pregovori između vlasnika tih brodova i gusara „dobro odvijaju“, rekao je direktor Programa za pomorsku podršku za Istočnu Afriku Endru Mvangura i dodao da su pirati oteli u subotu još jedan japanski tanker sa 23 mornara.

U međuvremenu Britanska ratna mornarica predala je kenijskim vlastima osam osumnjičenih somalijskih pirata, uhvaćenih prošle nedelje, rekao je britanski državni sekretar za vojsku Bob Ajnsvort. Ovo je prva od većih akcija vojnih brodova međunarodne zajednice u veoma prometnom Adenskom moreuzu, gde su pomorski razbojnici postali prava pošast za brojna plovila, pa su tako u septembru oteli i ukrajinski brod sa oružjem i 33 tenka T-72. U junu prošle godine UN su donele odluku da bilo koja zemlja može vojno da interveniše u borbi protiv pirata u vodama koje ne štiti somalijska vlada. Somalijski pirati trenutno drže desetak brodova i oko 200 članova posade sa raznih brodova. 

Britanska mornarica u „ratnom stanju“

U sukobima britanske mornarice sa piratima poginula su najmanje dva pomorska razbojnika, saopštilo je juče britansko ministarstvo odbrane. Britanski vojni brod redovno patrolira Adenskim zalivom gde su učestali napadi ovih savremenih gusara, zbog kojih su neke kompanije većpočele da prevoze teret mnogo dužim putem oko Afrike. U ovim vodama su trenutno i vojna plovila SAD, Rusije, Južne Koreje, ali to nije pomoglo da se smanji broj napada. Gusari su napali najmanje 82 strana broda u Indijskom okeanu i u Adenskom zalivu ove godine, što je dvostruko više nego 2007. godine, prema podacima Međunarodnog pomorskog biroa. Njihov „profit“ od otkupa meri se više desetina miliona dolara, a za oslobađanje broda sa oružjem tražili su čak 20 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari