Završen drugi sastanak radne grupe za prevenciju nasilja u školama: Šta su predlozi? 1Foto: Ministarstvo prosvete

Radna grupa za prevenciju nasilja u školama usaglasiće predlog mera do 19. decembra, dogovoreno je na današnjem sastanku kojim je predsedavao ministar prosvete Branko Ružić.

Najveći broj predloga izmena postojećih propisa koje su predložili članovi radne grupe odnosi se na povećanje broja stručnih saradnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, da brojčana ocena iz vladanja ulazi u prosek, kao i da jedinica ocena iz vladanja ulazi u tri negativne ocene zbog kojih se ponavlja razred.

Predloženo je skraćivanje roka za vaspitno-disciplinski postupak za učenike, kao i suspenzija učenika srednje škole dok traje vaspitno- disciplinski postupak, pojačan vaspitni rad i obavezno stručno usavršavanje zaposlenih u školama iz oblasti prevencije i sprečavanje nasilja, saopštilo je Ministarstvo prosvete posle sastanka Radne grupe.

„Važno je da još jednom naglasim da svi želimo da unapredimo procedure i njihovu primenu u cilju zaštite učenika i zaposlenih u obrazovanju“ rekao je ministar Ružić.

Nikolina Janković, predstavnica Sindikata obrazovanja Srbije u Radnoj grupi, kaže za Danas da će objedinjen predlog članovi Radne grupe dobiti 16. decembra i da će se tada znati koja od predloženih rešenja će biti usvojena.

Ona je kazala da u Radnoj grupi postoji saglasnost da bi trebalo povećati broj stručnih saradnika u školama, ali da za sada nije precizirano u kom pravcu se može menjati pravilnik o finansiranju škola, koji predviđa broj psihologa i pedagoga prema veličini obrazovnih ustanova.

– Jedan od predloga je da ocena iz vladanja ulazi u prosek od petog razreda osnovne škole (sada se računa od šestog), kao i da jedinica iz vladanja ulazi u tri ocene zbog kojih se ponavlja razred. Na sastanku je bilo komentara da bi u praksi odeljenjska veća popravljala ocenu iz vladanja kako bi se omogućilo đacima da „prođu“ razred – kaže Janković.

Ona je rekla da je predloženo da se povećaju novčane kazne za roditelje, koje bi u slučaju da učenik prekši članove zakona koji regulišu zabranu nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i zabranu ponašanja koje vređa ugled, čast i dostojanstvo, išle od 40.000 do 120.000 dinara, dok je sada taj raspon od 30.000 do 100.000 dinara.

U slučaju kršenja člana koji definiše odgovornost roditelja kazne bi mogle biti od 10.000 do 100.000 dinara, dok je sada najmanji iznos novčane kazne 5.000 dinara.

– Jedan od predloga je da učenik koji izvrši nasilje nad nastavnikom bude suspendovan na 10 dana, a predloženo je i da se đaku protiv kojeg je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak ne daje ispisnica iz srednje škole dok se postupak ne završi. Međutim, Ministarstvo prosvete treba da proveri da li je ovo rešenje moguće, budući da srednja škola nije obavezna i da nikome ne možemo zabraniti da se ispiše – kaže Janković.

Ona dodaje da je Sindikat obrazovanja Srije predložio zabranu upotrebe mobilnih telefona na času i tokom boravka u školi, ako se time ugrožavaju prava drugih.

Međutim, čula su se i mišljenja da bi ovo rešenje bilo nesprovodivo u praksi, jer neki nastavnici dozvoljavaju upotrebu telefona u edukativne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari