Završena arheološka istraživanja rimskog grada Akves u blizini Negotina 1Foto: Gordan Janjić

Muzej Krajine Negotin ove je jeseni zajedno da Zavodom za zaštitu spomenika kulture Niš istraživao bedeme rimskog grada Akvesa, na čijim je temeljima nastalo današnje selo Prahovo.

Bilo je ovo prvo istraživanje bedema za koji se pretpostavlja da je okruživao grad, za razliku od ranijih kampanja koje su bile usmerene na nekropole u okolini.

U vreme svog najvećeg prosperiteta, krajem drugog i početkom trećeg veka, Akves je imao 20.000 i više stanovnika i prema rečima arheologa, nije se radilo o uobičajenoj fortifikaciji za dunavsku utvrđenu granicu (Limes) već je to bio kompleks sa vojnim utvrđenjem, civilnim naseljem, nekropolama, pristaništem.

– Za antički lokalitet Akves znamo iz novela cara Justinijana gde on u broju devet govori o gradu sa ogromnim brojem stanovnika. Kasnije u nekim drugim izvorima srećemo da je to bio jedan distrikt sa preko 37 utvrđenja oko njega, tako da o Prahovu zaista ima puno tih pisanih izvora koji govore o njegovom značaju – pojašnjava arheolog – muzejski savetnik Muzeja Krajine u Negotinu, Gordan Janjić inače rukovodilac upravo završenog projekta.

Istraživači su ove jeseni bili fokusirani na deo južnog bedema, jedine poznate ostatke jednog od najznačajnjih kasnoantičkih gradova na Dunavu, koji se danas mogu videti jedino na delu Decebalumske ulice u Prahovu.

-Prvi put da se radio bedem samoga grada i odmah se pokazalo da imamo fantastičnu stvar. Sama arhitektura je potpuno unikatna, na ovom prostoru je nema, imamo te kamene kasete sa trpancem od kamena, imamo vertikalne ploče kojima je bio obložen bedem sa spoljne strane. Jedina analogija koju sam ja uspeo da pronađem jeste Afrodizijus, grad u Anadoliji, u Maloj Aziji. Nalazi koji su se desili su takođe fantastični, izuzetni, pokazuju nam tu kasnu antiku, druga polovina trećeg, pa čak i četvrti, peti, šesti vek i da smo na pravom putu. Dokazali smo da je to bedem grada, da nije utvrđenje i dokazali smo da je to izuzetno arhitektonski rešeno, što znači da je jako puno ulagano – kaže Gordan Janjić.

Od Janjića saznajemo da je cilj projekta izvođenja arheoloških istraživanja izrada tehničke dokumentacije postojećeg stanja za potrebe pravne i fizičke zaštite arheološkog nasleđa.

-U okviru arheoloških istraživanja obavljeno je i čišćenje terena od rastinja. predstavljaju prvi korak u postupku sprovođenja konzervatorsko restauratorskih aktivnosti na ovom nepokretnom kulturnom dobru. Bez sprovedenih arheoloških istraživanja nije moguće izraditi projekat konzervatorsko – restauratorskih radova – rekao nam je Gordan Janjić.

Ovogodišnja istraživanja bedema Akvesa finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Negotin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari