Završene 18. Banatske šore 1Foto: M. P.

Prašilo se proteklog vikenda na sportskom stadionu u Tomaševcu, što od banatske zemlje što od udaraca postignutih na 18. Svetskom prvenstvu u Banatskim šorama. Trijumfovala je ekipa “Čoke” iz Tomaševca, čiji igrači su u finalu pobedili ekipu “Orlova” iz Orlovata a atmosfera je bila uzavrela.

Aleksandar Rudić, šorač i jedan od prvih ljudi u organizacionom timu prvenstva, kaže da su se banatske šore kao stara pastirska igra prenosile sa generacije na generaciju.

-Šore su stara banatska igra koja se sačuvala sve ove vekove do današnjih dana, unazad barem 200 godina. Stari Tomaševčani kažu da godine i pol za šore nisu bili važni i da nije tu bilo granica kada su godine igrača u pitanju. Ko je imao vremena taj je igrao. Važno je bilo samo da može dobro da loptu udari palicom – objašnjava Rudić.

Srđan Stankov, igrač mlađe generacije kaže da je tokom prvenstva u Tomaševcu posebna atmosfera.

-Mi bukvalno živimo za ta dva dana. Jedva čekamo da dođe prvenstvo. Da odigramo i damo sve od sebe i pokušamo da ga osvojimo – priča Srđan Stankov.

 Duško Lambić, igrač mlađe generacije, kaže da se za osvajanje titule spremaju cele godine.

-Mi mlađi redovno treniramo, a ovi stariji  samo se pojave ali na kraju mi pobedimo. Motivacija nam je osvajanja titule  svetskog šampiona ali i rast popularnosti među devojkama – kaže Lambić.

Tokom dva dana prvenstva u Tomaševcu su se takmičile 3 juniorske  i 7 seniorskih ekipa . U juniorskoj konkurenciji prvak sveta u banatskim šorama je ekipa “Orlova” iz Orlovata, koji su u finalu pobedili ekipu “Čoke” iz Tomaševca, tesnim rezultatom 17:16. Na ovogodišnjem prvenstvu učestovalo je sedam seniorskih i tri juniorske ekipe – “Orlov”, “Čoke” i “Marijevo” iz Tomaševca, “Bećari” iz Novog Sada, “Đilkoši” iz Pančeva, “Šajkaši” iz Žablja i “Sakule” iz Sakula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari