Pitanje posete Amerike neutralnim zemljama 1Foto: Nataša Matović/Univerzitetska biblioteka

Predratni jugoslovenski listovi Vreme i Pravda pre tačno osamdeset godina na naslovnim stranama objavili su detalje zvanične posete pomoćnika ministra inostranih poslova SAD-a, gospodina Samnera Velsa italijanskom premijeru Benitu Musoliniju, ali i detalje o sovjetskom osvajanju finskih utvrđenja na ostrvu Kojvisto.

Pomoćnik ministra inostranih poslova SAD-a, gospodin Samner Vels koji je na molbu Vinstona Čerčila, premijera Ujedinjenog Kraljevstva, doputovao u Evropu, završava svoju posetu Italiji i nastavlja svoj put po evropskim zemljama, prenosi list Vreme.

Gospodin Samner, odao je puno priznanje italijanskim vlastima na dočeku koji su mu pripremili. Do direktnog sastanka sa Papom nije došlo. Prema izveštaju agencije „Rajter”, došlo je do susreta sa britanskim i francuskim ambasadorima u Italiji.

Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Sledeća stanica na putu gospodina Samnera je Švajcarska, gde će provesti jednu noć u Cirihu, a odatle kreće za Berlin, gde će se sastati sa Hitlerom. Prema pisanju nemačke štampe, očekuje se srdačan doček gospodina Samnera i u Berlinu.

Kako prenosi agencija „Rajter”, britanske novine „Dejli Telegraf” bave se pitanjem poseta gospodina Samnera zemljama sa neutralnim statusom. Istim pitanjem se bavio još jedan britanski list, „Njus Kronikl”.

„Kao što je razumljivo, kaže list, neutralne države su željnije mira nego iko. U toj želji one možda ne ocenjuju događaje onako hladno i stvarno kao što to činimo mi. Treba imati na umu da nema ni najmanjeg znaka koji bi ukazivao na to da je naš protivnih voljan da pristane i na minimum onoga što traže saveznici. A mir na ma kojoj drugoj osnovici no što je ona koju taže saveznici bio bi nesreća za Evropu.”

Nakon Berlina, gospodin Samner planira da poseti Pariz i London.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda na naslovnoj strani prenosi vest da su sovjetske trupe zauzele ostrvo Kojvisto, koje se nalazilo u sastavu tadašnje nezavisne države Finske.

„Naše trupe su zauzele i ostrvo Koivisto sa 26 neprijateljskih utvrđenja, od kojih 15 betoniranih artiljeriskih utvrđenja, kao i dve turele, četiri slagališta oružja i životnih namirnica.”

Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

U izveštaju vrhovne vojne komande lenjingradskog vojnog okruga navodi se, između ostalog, da su se sovjetske trupe uspešno odbranile od kontranapada u Karelijskom zalivu.

Kako agnecija „Avas” pojašnjava, utvrđenje Bjerko (Kojvisto) značajno je u kontekstu zaštite desnog krila finskog fronta u Karelijskom zalivu, kao i u pokušajima da se onemogući prilaz sovjetskih ratnih brodova. Problematičnost uspostavljanja komunikacije između baterija, vojnih jednica artiljerije, predstavlja glavni razlog za povlačenje sa položaja kako bi se sprečio veliki broj ljudskih žrtava.

„Ma kako bilo teško, napuštanje Bjerkoa, ne treba smatrati kao porazno, s obzirom na činjenicu da nova Manerhajmova linija ima mogućnost da pruži neprijatelju izdašniji otpor. ”

Na ostalim delovima fronta nije bilo značajnijih događaja, navodi se u saopštenju DNB-a, Nemačkog servisa (biroa) vesti.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari