Zbog čega će užički komunalci štrajkovati od ponedeljka? 1Radnici JKP Bioktoš/Foto: N. Kovačević

Zaposleni u užičkom JKP Bioktoš započeće štrajk u ponedeljak, 10. aprila, jer poslovodstvo i lokalna vlast nisu ispunili sve njihove zahteve.

Odluku o štrajku doneli su sindikat Sloga, Nezavisni i Samostalni sindikat u tom preduzeću, koje održava higijenu grada, upravlja pijacom, parkiralištima i grobljima.

Radnici traže povećanje zarada za 20 odsto, isplatu regresa za godišnji odmor u iznosu od prosečne republičke zarade, da se godišnji iznos regresa uveća za fiksni iznos od 33.000 dinara, bez poreza i doprinosa, kao i dnevnu naknadu za topli obrok od 500 dinara.

Osim toga, zahtevaju isplatu solidarne pomoći, u skladu sa planom poslovanja u ovoj godini, kao i to da se predstavnici reprezentativnih sindikata pozivaju na sednice nadzornog odbora tog preduzeća.

Zbog čega će užički komunalci štrajkovati od ponedeljka? 2
Radnici Bioktoša/Foto: Privatna arhiva

Od navedenih zahteva, Grad i poslovodstvo nisu prihvatili zahtev o povećanju zarada za 20 odsto.

Prihvatili su da se u tom i ostalim gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima isplati i uveća traženi iznos regresa, kao i solidarna pomoć, da sednicama nadzonog odbora prisutvuje predstavnik sindikata i, umesto traženih 500, ponudili su 330 dinara za topli obrok.

Vladimir Ristanović, predsednik sindikata Sloga u Bioktošu, objasnio je da osnivač i poslovodstvo nisu ispunili ni obećanja iz prethodne godine, te da se „pre nekoliko dana dogodila spontana pobuna neposrednih izvršilaca, koji su u najtežoj situaciji“.

„Suviše smo bili strpljivi i nismo imali izbora. U Bioktošu ima para, a o načinima na koji se troše mogla bi da se snimi cela dokumentarna emisija“, kazao je Ristanović.

Zbog čega će užički komunalci štrajkovati od ponedeljka? 3
Foto: Privatna arhiva

Glišo Vidović, predsednik gradskog odbora Sloge, kazao je da „u nekada uspešnom preduzeću većina zaposlenih danas prima minimalnu zaradu“.

„Neko se igra preduzećem, a ispaštaju radnici i njihove porodice“, kazao je Vidović i naveo da poslovanje Bioktoša opterećuju česte smene direktora, koje postavlja Grad, ali i odsustvo odgovornosti za neuspešnu rekonstrukciju zelene pijace, urušavanje grobnica i druge poslovne promašaje.

Stamenko Novaković iz Nezavisnog sindikata u Bioktošu, istakao je da je Grad pre neki dan postavio trećeg direktora za tri protekle godine.

„Kad je za direktora, pre tri godine, došao Oliver Ristanović, koji je sada pomoćnik direktora, preduzeće je imalo 50 miliona, posle je došla Nataša Milović Stefanović i bilo je 20 miliona dinara, a sada je, dolaskom trećeg direktora, preduzeće možda u minusu. Osnivač je taj koji je sve to dozvolio“, ocenio je Novaković.

Željko Radulović, vozač u Službi javne higijene, istakao je da su „radnici dovedeni na ivicu egzistencije“.

„Od stabilne firme, za godinu i po, preduzeće je dovedeno u krizu. Veliki broj radnika prima doplate do minimalca. Česte su smene direktora, kapital preduzeća se topi i došli smo do dna. Pokušali smo da se dogovorimo sa predstavnicima Grada, ali oni kažu da nema para za povećanje zarada“, naveo je Radulović.

Zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović, saopštio je da „povećanje zarada nije moguće, jer bi to ugrozilo poslovanje i funkcionisanje svih javnih preduzeća u gradu“.

Zbog čega će užički komunalci štrajkovati od ponedeljka? 4
Dragoljub Stojadinović/ Foto: N. Kovačević

Za zahteve koji su prihvaćeni, rekao je da je potrebno oko 30 miliona dinara.

Istakavši da su plate u javnim preduzećima uvećane za 12,5 odsto u januaru ove godine, on je dodao da će se Grad „truditi da prati uvećanja plata u celokupnom javnom sektoru, koje je najavila država“.

„Prosečna zarada u JKP Bioktoš 2012. godine bila je 44.575 dinara, 2014. godine 47.496 dinara, a u februaru ove godine 68.471 dinar. To je uvećanje od 53 odsto u odnosu na 2012. godinu, odnosno 45 odsto u odnosu na 2014. godinu“, kazao je Stojadinović.

„Osnovna zarada NK radnika u Bioktošu“, dodao je,  „iznosi 42.320 dinara, plus naknade za regres i topli obrok od 6.160  dinara, odnosno 7.578 dinara, što je  ukupno 56.058 dinara, bez minulog rada“, saopštio je Stojadinović.

Poziv

Zamenik gradonačelnice je pozvao zaposlene da još jednom razmisle pre početka štrajka, kako bi se, rekao je, „situacija prevazišla, grad ostao čist, a preduzeće nastavilo da radi“.

Minimum procesa rada

Stamenko Novaković iz Nezavisnog sindikata je objasnio je da su tri sindikata, a ne poslovodstvo i Grad, utvrdila minimalni proces rada tokom štrajka. „Smeće će se odvoziti iz škola, vrtića i bolnice, a „pauk“ će intervenisati samo u hitnim slučajevima po pozivu, dok će raditi“, kako je rekao, „javna garaža i parkiralite kod pošte“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari