Užički komunalci traže povećanje zarada i najavljuju mogućnost štrajka, ako ne bude dogovora sa gradskim rukovodstvom 1Radnici Bioktoša/Foto: Privatna arhiva

Radnici užičkog JKP Boktoš, koji se brinu o higijeni grada, održavanju pijaca i groblja, zatražili su danas od gradskog rukovodstva da im se povećaju zarade i iznosi za regres i topli obrok. Ukoliko se o tome ne postigne dogovor, u narednih desetak dana, najavili su mogućnost štrajka.

Radnici, koji su odbijali da govore za medije, i predstavnici sindikata su se okupili jutros ispred ispred Skupštine grada i sa njima je razgovarao zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović.

Dogovor je da sutra predstavici radnika dostave zahteve gradskom rukovodstvu i poslovodstvu JKP Bioktoš, o čemu bi trebalo da uslede razgovori.

Ukoliko se ne postigne dogovor, kako je za Danas rekao Vladimir Ristanović, predsednik sindikata Sloga u tom preduzeću, radnici će najaviti i započeti štrajk.

On je objasnio da okupljanje „nije organizovao nijedan od tri reprezentativna sindikata u tom komunalnom preduzeću, već su se radnici spontano okupili“.

Takođe, dodao je da NK radnici u Bioktošu primaju iznos minimalne zarade, da su u teškom materijalnom položaju, a da im se na ime regresa iplaćuje 80, umesto ranije obećnih 100 od plate.

Ristanović je dodao da je na današnjem sastanku sa zamenikom gradonačelnika dogovoreno da uobliče svoje zahteve i da ih sutra dostave gradskoj vlasti sa čijim predstavnicima bi trebalo da pregovaraju.

„Ukoliko se dogovor ne postigne za desetak dana, radnici će organizovaćati štrajk“, kazao je za Danas Vladimir Ristanović.

O zahtevima užičkih komunalaca, zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović je naveo da će se oni, u saradnji sa poslovodstvom JKP Bioktoš, razmotriti narednih desetak dana.

„Nije bilo nikakvog protesta, već smo radnike i predstavnike sindikata pozvali da razgovaramo o poboljšanju njihovog materijalnog statusa“, rekao je za Danas Stojadinović.

On je dodao da su plate zaposlenih u Bioktošu, kao i u celom javnom sektoru u zemlji, povećane početkom ove godine za 12,5 odsto.

„Dogovorili smo se da nastavimo razgovore. Sutra će doneti zvanične zahteve i nadam se da ćemo u narednih desetak dana naći rešenja“, kazao je za Danas je Stojadinović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari