Zbog čega je poskupeo taksi prevoz u Užicu? 1Foto: N. Kovačević

Taksi prevoz u Užicu je poskupeo, po odluci Gradskog veća koje je izašlo u susret taksistima, koji su to tražili zbog, kako navode, povećanja svih troškova obavljanja te delatnosi.

Po odluci gradske vlasti, umesto ranijih 187, sada start, sa prvim kilometrom, košta 205, a svaki naredni kilometar naplaćuje se 80 dinara.

Do Sevojna, ta vrsta prevoza košta 500, a do povećanja cene koštala je 450 dinara, dok se svaki naredni kilometar naplaćuje 80 dinara.

Cena za vangradsku vožnju je 80 dinara po kilometru.

U odluci Gradskog veća, koja je objavljenja u Službenom listu Grada, nije navedeno zbog čega je poskupela ta usluga.

Dragutin Tanović iz jedne taksi firme u Užicu kaže za Danas da su taksisti tražili povećanje cene starta na 209, ali je Grad odobrio da to bude 205 dinara.

„Sve je poskupelo, od održavanja vozila i rezervnih delova do registracije i osiguranja vozila i drugih troškova“, navodi Tanović za Danas razloge za poskupljenje te usluge.

On ističe da je „skidaje menjača donedavno koštalo 4.000, a to sada košta najmanje  6.000 dinara. Set kvačila je“, nabraja, „bio 8.000, a sada je 12.000 dinara“.

„Lamela je“, dodaje, „potrošni materijal u Užicu, zbog vožnji po strmih gradskim ulicama, što utiče i na čestu zamenu guma na točkovima“.

Za „ford“, objašnjava, „plaća registraciju od 50.000 do 60.000 dinara, a problem je i u tome što“, kako kaže, „vozači prijavljuju i najmanju štetu, pri svakom „češanju“ njihovih auta sa taksi vozilima“.

Na pitanje da li će, nakon poskupljenja, građani manje koristiti taksi uslugu, naš sagovornik kaže da to „ne očekuje, jer Užičani vole da koriste taksi i takav prevoz je potreban gradu“.

Inače, za godinu dana ovo je drugo poskupljenje taksi usluge u gradu. Prethodno je bilo u junu prošle godine, do kada je cena bila 167, a svaki naredni kilometar se naplaćivao 57 dinara.

Prevoze i decu do vrtića

„Naši vozači čine usluge mnogim Užičanima i, primera radi, na zahteve roditelja, prevoze decu do vrtića i vraćaju ih kući, kada to jave roditelji. Jednostavno, s njima sarađujemo kao da smo familija“, navodi Tanović.

Oko 420 taksi vozila

U Užicu, procena je, ima oko 420 taksi vozila, ali taj broj varira jer se Užičani povremeno bave taksiranjem kao dodatnom delatnošću.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari