Koliko košta taksi prevoz u srpskim gradovima: U jednom je nezamislivo jeftin 1Foto: Pixabay/Inactive account

Sigurno da smo se svi barem jednom našli u situaciji da u nekom gradu u Srbiji, koji nam je nepoznat, moramo da nađemo određenu ulicu, instituciju ili jednostavno da odemo do obližnjeg sela. Situacija u mnogim srpskim mestima je takva da autobusi idu ređe nego što je to slučaj u prestonici ili ih uopšte nema. Tu, onda, uskaču taksisti.

U vreme ovih aktuelnih poskupljenja, prošetali smo ulicama gradova od severa do juga Srbije i zabeležili trenutne cene taksi prevoza.

Nije na odmet znati koliko košta start, kilometar u dnevnoj i noćnoj tarifi, vožnja po gradu, ali i van njega.

Od subotice do Palića 800 dinara

U Subotici su cene usluga taksi prevoza regulisane odlukom Gradskog veća, a aktuelni cenovnik se primenjuje od 1. februara.

Start je, u obe tarife, dnevnoj i noćnoj, jedinstven i košta 125 dinara, a cena vožnje po pređenom kilometru u dnevnoj tarifi je 75 dinara, odnosno 85 dinara u noćnoj tarifi.

To u praksi znači da za vožnju taksijem po gradu Subotičani u proseku izdvajaju od 200 do 350 dinara, dok ih vožnja van grada košta oko 500 dinara.

Taksi prevoz od centra Subotice do centra Palića, čija je udaljenost oko osam kilometra, košta od 750 do 800 dinara.

Kada je u pitanju čekanje po času, ono je, takođe, jedinstveno u obe tarife i staje 800 dinara.

Dnevna tarifa se primenjuje od 6 do 22 časa, a noćna od 22 do 6 časova ujutro, kao i nedeljom i u dane državnih praznika.

Novi Sad: Taksi poskupeo za 10 odsto

Cene taksi usluga u Novom Sadu menjale su se više puta u poslednjih deset godina, a poslednje poskupljenje stupilo je na snagu decembra prošle godine.

Koliko košta taksi prevoz u srpskim gradovima: U jednom je nezamislivo jeftin 2
Foto: Pixabay / StockSnap

Sve cene su tada skočile za oko 10 odsto. Od tada, Novosađani, prema cenovniku koji je usvojilo Gradsko veće, plaćaju 140 dinara za start.

Cena kilometra, kao i do sada, podeljena je u tri tarife.

U prvoj tarifi, odnosno u dnevnoj vožnji u periodu od 6 do 22 časa, kilometar košta 65 dinara.

U drugoj, noćnoj tarifi, koja je na snazi u periodu od 22 do 6 časova, cena kilometra iznosi 78 dinara.

Treća tarifa, koja je se naplaćuje tokom praznika, kao i prevoz van grada, košta 110 dinara po kilometru. Čekanje na sat iznosi 850 dinara.

Za prtljag, koji je teži od osam kilograma, naplaćuje se dodatnih pedeset dinara.

U Zrenjaninu start 120 dinara

Korisnici taksi usluga u Zrenjaninu start vožnje plaćaju 120 dinara, a svaki pređeni kilometar 60.

Prevoz taksijem u ovom gradu se često koristi, prosečne vožnje koštaju od 250 do 500 dinara.

Ovu vrstu usluge najčešće koriste penzioneri, đaci, kao i mladi, za povratak iz noćnog izlaska.

I dok je gardska vožnja 60 dinara po kilometru, dotle je ona van grada 70 dinara po kilometru.

Čekanje putnika košta 600 dinara po satu, dok noćna gradska vožnja košta 65 dinara po kilometru, koliko košta i kilometar vožnje taksijem i tokom praznika, nedeljom ili praznicima.

U Majdanpeku se nisu menjale cene poslednjih pet godina

Taksi prevoz putnika u majdanpečkoj opštini naplaćuje se po tarifama utvrđenim Odlukom o ceni taksi prevoza putnika koju je Opštinsko veće u tom gradu donelo decembra 2017. godine.

Start u prvoj tarifi, odnosno dnevnoj, odnosi se na vreme od 6 do 22 časa, svakog dana, osim nedelje i u dane državnih praznika i iznosi 40 dinara.

Koliko košta taksi prevoz u srpskim gradovima: U jednom je nezamislivo jeftin 3
Majdanpek/Foto: Ne damo Staricu

Noćna tarifa počinje od 22 sata i traje do šest ujutru, nedeljom i u dane državnih praznika. Start je isti – 40 dinara.

Cena gradske vožnje po kilometru u prvoj tarifi je isto toliko dinara, a u drugoj 60, dok je čekanje 500 dinara po satu.

Za vožnju van grada, kako su nam rekli registrovani taksisti, start je 40 dinara, cena po kilometru je 20, a čekanje 200 dinara po satu.

U Zaječaru sva taksi udruženja imaju istu cenu starta

U Zaječaru rade nekoliko taksi udruženja i firmi.

Kako su oni kazali za Danas, start je kod svih isti i iznosi 80 dinara, dok se kilometar vožnje razlikuje za nekoliko dinara.

„Cene vožnje po kilometru razlikuju se od firme do firme. Kod nas je cena 60 dinara za kilometer gradske vožnje, dok je kod nekih 65“, istako je jedan od taksi vožača.

Cena kilomentra van grada kreće se od 57 do 60 dinara, kazali su iz više taksi udruženja u Zaječaru.

Šabac: Cena starta od 100 do 120 dinara, kilometar vožnje 80 dinara

Zvaničan broj taksi vozila u Šapcu je 150, od kojih je tridesetak samostalnih, dok su ostali raspoređeni u šest taksi udruženja.

Cena starta kreće se od 100 do 120 dinara, a koliko će koštati svaki naredni kilometar zavisi od tarife i taksi udruženja.

„U mom udruženju ima samo jedna tarifa i to je 80 dinara po kilometru. U nekim drugim udruženjima kreću se od 77 do 90 dinara, za drugu tarifu“, kaže Dragan Kovačević iz Taksi udruženje „Gradski taksi“.

Za one koji doputuju u Šabac, gradska vožnja od autobuske stanice do centra grada stajaće oko 250 dinara.

„Vožnja van grada je, takođe, 80 dinara po kilometru i kad su dalje destinacije u pitanju. Taksi prevoz u Šapcu svakako je jedan od najpovoljnijih u Srbiji“, smatra Kovačević.

Poslednji put cene su korigovane pre četiri meseca, a taksisti kažu da je situacija teža u odnosu na prošlu godinu u ovo vreme i da je primetan manji broj vožnji.

U udruženjima smatraju da grad veličine Šapca, sa oko 120 hiljada stanovnika, ima dovoljano taksi vozila. Kao najveći problem ističu nedovoljan broj parking mesta na taksi stanicama.

„Mi nemamo gde da stanemo kad izađu svi da rade. U svakom trenutku na ulicama je pristutno oko 70 vozila i noću i danju“, kaže naš sagovornik.

Na taksi se čeka duže jedino kada su nepovoljni vremenski uslovi ili kada je u toku neka od gradskih manifestacija. U redovnim uslovima, do taksija se dolazi relativno brzo, uz prosečno čekanje od oko 10 minuta.

U Kragujevcu se promena cene nije dopala građanima

Kragujevčani su godinama imali veoma jeftin taksi prevoz, čak toliko da je start bio samo 60 dinara.

Međutim, u martu je, na inicijativu taksi prevoznika, Gradsko veće donelo odluku kojom je taksi prevoz drastično poskupeo.

Trenutno start košta 95 dinara, bez obzira na to da li se radi o radnim danima ili vikendu.

Pređeni kilometar radnim danima košta 80, a vikendom 85 dinara. dok je cena tokom praznika 90 dinara.

Vreme čekanja radnim danima koštaće vas 750, nedeljom 800, a tokom zvaničnih državnih praznika 950 dinara.

Cene taksi usluga u Kragujevcu u martu su povećane posle sedam godina, a kao razlog je navedeno isklađivanje cena usluga taksi prevoza sa rastom cena derivata.

Užice: Start 187, a kilometar 67 dinara

Taksi prevoz u Užicu je poskupeo pre oko jednog meseca, a taksisti kažu da se nadaju da uskoro neće biti novog poskupljenja.

Start i prvi kilometar vožnje koštaju 187, a svaki naredni kilometar u gradu je 67, a van grada 65 dinara.

Koliko košta taksi prevoz u srpskim gradovima: U jednom je nezamislivo jeftin 4
Taksisti u Užicu, Foto: N. K.

U Užicu nema tarifa za vožnje noću i vikendom, a cene su iste po pozvu i polasku sa taksi stajališta.
Za prevoz od centra grada do Sevojna treba platiti 450, koliko košta i vožnja do Bele Zemlje, dok odlazak na Zlatibor košta 1.600 dinara.

„Ne znamo da li će ponovo poskupeti taksi prevoz. To ne zavisi od nas, nego od cene goriva. Mi ne bismo voleli da se to dogodi, zbog naroda, ali ako cene goriva budu porasle, moraćemo i mi da promenimo naše cene jer, i ovako, jedva sastavljamo kraj s krajem“, kaže za Danas Dragutin Tanović iz jednog od četiri taksi udruženja u gradu.

On je dodao da su automehaničari i drugi majstori povećali cene svojih usluga, da su poskupeli auto – delovi i sve ostalo.

Cena taksi prevoza u Užicu je, navodi, pristupačna, ali je, kaže, zbog konfiguracije terena, održavanje vozila skuplje, nego u gradovima koji su u ravnci.

„Zbog takvog terena, kod nas je potrošnja goriva veća. Održavanje auta je skuplje i gume se izližu brže nego u, na primer, Čačku, u kome taksisti i s polovnim gumama mogu da voze cele zime, a mi u Užicu, zbog velikih uspona, poderemo i dva para zimskih guma“, kaže Tanović.

U gradu ima oko 420 taksi vozila. Međutim, taj broj se menja, jer se mnogi Užičani povremeno bave taksi prevozom, kao dodatnom delatnošću, kako bi dodatno zaradili.

U Nišu sva udruženja imaju jednake cene

Svih 11 taksi udruženja iz Niša imaju identične cene za usluge prevoza građana. Start u taksiju je 130 dinara, a svaki pređeni kilometar mušterija plaća po 50 dinara u prvoj tarifi.

Cena za drugu tarifu je 60, a za treću 80 dinara.

U Nišu radi oko 700 taksista, a većina je nezadovoljna platom koju mogu da zarade.

„Ako dnevno vozim po 12 časova, i to uglavnom posle podne i noću, mogu da zaradimo do 40.000 dinara. U Nišu su niske cene u odnosu na Beograd, ali su i male relacije. Kolege u prestonici Srbije imaju mnogo duže vožnje, pa im je i zarada mnogo veća. Moje vožnje, uglavnom, ne prelaze 300 dinara, a ja do toga dobijem 30 odsto“, kaže taksista Zoran Mitić.

U Novom Pazaru sve po 100 dinara

I pored skoka cene goriva, cena taksi usluge u Novom Pazaru nije drastično poskupela i u znaku je broja 100, koliko uglavnom košta i start i kilometar vožnje.

To su cene u većim taksi udruženjima, dok je taksisti, koji samostalno obavljaju delatnost, kilometar vožnje do 120 dinara, a neretki su i slučajevi da se vožnja naplaćuje po dogovoru, u zavisnosti od dužine vožnje i stanja puta.

U Novom Pazaru, pogotovo u pojedinim delovima grada, zbog lošeg javnog autobuskog prevoza, veoma su popularni linijski taksisti, koji neretko nisu registrovani za vršenje taksi usluga.

Oni ne dolaze na poziv, već polaze sa unapred poznatih lokacija, a prevoz naplaćuju po ceni jedne autobuske karte, odnosno, od 80 do 100 dinara.

Taksi u Vranju poskupeo sa 120 na 170 dinara

Taksi vožnje u Vranju se od početka avgusta umesto 120 naplaćuju 170 dinara.
Kako su za Danas potvrdili vranjski taksisti i dispečerske službe, cena po kilometru i za gradsku i za vožnju van grada je identična – 80 dinara.
Poskupljenje taksi usluga nije, međutim, bitno uticalo na smanjenje prometa, kažu taksisti iz Vranja.
Podsetimo, saglasnost za ovo poskupljenje dali su članovi Gradskog veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari