Zbog čega ne izlaziti iz auta tokom višesatnog čekanja na granici: Ovako bi trebalo da izgleda priprema za put u vrelim letnjim danima 1Arhivska fotografija: Printscreen

Odabrati pogodno vreme za polazak, prilagoditi temperaturu u automobilu, voditi računa o redovnom unosu tečnosti, ali i izboru hrane, samo su neki od saveta kako da olakšate sebi višesatno čekanje na graničnim prelazima u vrelim letnjim danima.

Kako biste što lakše prebrodili ovaj, najteži deo puta, a potom i nastavili vožnju do željene destinacije, prvo na šta treba da obratite pažnju kada na letovanje idete sopstvenim vozilom je vreme za polazak.

Kako objašnjava Mirjana Dakić, doktorka medicine u subotičkom Centru za promociju zdravlja, na put nikako ne bi trebalo da krećete tokom dana po najjačem suncu, ali ni usred noći, jer je to najgore vreme za vožnju.

„Vrlo je važno da se vozač naspava i da bude odmoran, zbog čega je preporuka da se na put kreće u ranim jutarnjim časovima dok je još uvek hladovina. Tokom puta je važno da se prave česte pauze i da se ne juri po svaku cenu da se stigne što ranije, jer su gužve neminovne“, kaže dr Dakić.

Zbog čega ne izlaziti iz auta tokom višesatnog čekanja na granici: Ovako bi trebalo da izgleda priprema za put u vrelim letnjim danima 2
Foto: J. Patarčić/Danas

A gužve su neizbežne na granici, gde se u sezoni godišnjih odmora može čekati i po nekoliko sati na prelazak.

Ukoliko se u najtoplijem delu dana zadesite na nekom od graničnih prelaza, dr Dakić savetuje da ostanete u rashlađenom vozilu, jer je to bezbednija opcija iz više razloga.

„Izlazak iz automobila na tim mestima nije bezbedan kako zbog toplote, jer na graničnim prelazima uglavnom nema hladovine pa bi boravak na suncu mogao još gore da vam padne, tako ni zbog same bezbednosti putnika. Najbolje je ostati u automobilu koji je klimatizovan, unositi dovoljno tečnosti i strpljivo sačekati red”, savetuje dr Dakić.

Sa klimatizacijom ne treba preterivati, ističe naša sagovornica, već temperaturu u automobilu prilagoditi tako da ne odstupa mnogo u odnosu na spoljašnju, jer u suprotnom može imati vrlo štetne posledice po zdravlje.

„Razlika ne bi trebalo da bude veća od sedam do 10 stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu, jer kada izađemo napolje naš kadriovaskularni sistem ne može da se privikne i toliko brzo da odreaguje na naglu promenu, pa može doći do kolapsa, vrtoglavice, padanja u nesvest i drugih tegoba koje liče na predinfarktno stanje. Ovo je važno i za zdrave osobe, a pogotovo za hronične bolesnike kojima će to jako smetati i može dodatno da pogorša stanje“, ističe dr Dakić.

Da se osvežite po vrelom letnjem danu dok čekate na granici, svakako će vam pomoći hrana i piće koju ćete poneti, a koju treba birati pametno, dodaje naša sagovornica.

Svakako najvažnija je voda, koju je potrebno češće unostiti u manjim količinama da ne biste dehidrirali, a za zakusku je najbolje da ponesete sveže voće i suva peciva.

„Ukoliko pravite sendviče, vodite računa da ne budu prejaki i prezačinjeni da bi se lakše varili, a kad stignete na more uzeti supicu, čorbice, variva i sezonsku ishranu. Vodu poneti u dovoljnim količinama, tako da imate za ceo put, a izbegavati alkoholna pića, dok kafu konzumirajte samo da se rasanite“, poručuje dr Dakić.

Udobna odeća

Poslednja stavka kod odlaska na put je i odabir adekvatne odeće, pri čemu dr Dakić savetuje da to bude udobna odeća u skladu sa vremenskim prilikama.

„Ako putujete kroz planinske predele, naručito noću, gde temperatura ume da bude drastično niža u odnosu na onu po kojoj ste krenuli, ponesite jedan duks da biste se utopliti i tako izbegli nazeb. U te svrhe mogu da posluže i veliki peškiri za plažu kojima ćete se ogrnuti“, kaže dr Mirjana Dakić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari