Zbog čega roditelji iz Loznice ne žele da im deca idu u školu i najavljuju ispisnice 1Foto: OŠ "Vuk Karadžić"Loznica

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Loznici, ni posle više meseci, nije rešen poblem vršnjačkog nasilja. Dečak je u školu donosio bokser, tukao učenike i napao jednu majku. U resornom Minstarstvu kažu da Školska uprava „pruža podršku školi u cilju odovarajućeg postupanja, u najboljem interesu dece“.

Čekajući duže od četiri meseca da problem bude rešen, neki od roditelja, najavili su da će decu ispisati iz ove lozničke škole.

Kako je Danas ranije pisao, inicijator problema je učenik četvrtog razreda, koji već mesecima pravi incidenate.

Krajem prošle godine, on je nasrnuo na dva đaka i majku jednog od učenika, zbog čega je intervenisala i policija, a nedavno je pokušao stolicom da udari u glavu druga iz odeljenja.

U međuvremenu, saopštenjem za javnost, oglasilo se Ministarstvo prosvete, koje navodi da, „na pojedinačne situacije nasilja, škole reaguju u skladu sa Pravilnikom“.

– Njime su detaljno propisani sadržaji i način sprovođenja preventivih i interventnih aktivnosti, uslovi i načini za procenu rizika, načini prevencije i zaštite, kao i praćenje efekata preduzetih mera i aktivnosti – kaže se u saopštenju.

Ističu da škola postupa po ovom slučaju i da su se, u skladu sa propisima, uključili i Centar za socijalni rad i Zdravstveni centar.

– Ministarstvo prati postupanje škole, a službenici ministarstva iz Školske uprave, pružaju podršku školi u cilju odovarajućeg postupanja u najboljem interesu dece – navode u Ministarstvu.

V. d. direktora škole Vladan Andrić rekao je za Danas, da je škola „preduzela sve što je u njenoj moći“, ali da je problem što majka deteta ne sarađuje.

Kako bi se sprečili novi nemili slučajevi, na dečaka u toku škole, svakodnevno motre učiteljica i dežurni nastavnici, a pedagog i psiholog obavljaju razgovore sa njim.

Nedavno je održan i konsultativni sastanak predstavnika škole, Centra za socijalni rad, policije i prosvetnog inspektora, kome je prisustvovalo 15 roditelja.

Tada im je obećano da će ovom problemu biti dat prioritet, u cilju da se slučaj vršnjačkog nasilja što pre reši.

Iako su roditelji zahtevali da se detetu, što pre, dodeli licencirani pratilac, koga treba da odredi Centar za socijalni rad, to se do danas nije desilo.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari