Zbog pranja novca i nedozvoljene trgovine uhapšeno 16 osoba 1Foto: Ana Milošević/Danas

Odeljenje za borbu protiv korupcije u Užicu, u saradnji sa službenicima užičkog Sektora poreske policije, uhapsilo je 16 osoba zbog osnova sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca, od kojih se dve terete i za nedozvoljenu trgovinu. Na taj način prisvojili su 45.165.180 dinara, navodi se u saopštenju MUP-a.

Osumnjičeni su uhapšeni po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Za krivična dela nedozvoljena trgovina i pranje novca osumnjičeni su i uhapšeni I. C. (44) i Z. D. (38).

Zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca uhapšeni su: D. A. (55), kako se navodi u saopštenju MUP-a, faktički odgovorno lice PD „GOX Trans” DOO Novi Sad, S. N. (36), odgovorno lice te firme, B. D. (65), odgovorno lice PD „DST Tehnos” DOO Beograd, A. Ć. (46), D. P. (49), T. R. (47), I. L. (42), M. F. (46), kao i M. Š. (49), G. Š. (37), P. J. (53), T. J. (47), S. D. (28) i B. D. (37).

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova piše i da će krivičnom prijavom biti obuhvaćene još tri osobe koje se, takođe, sumnjiče za krivično delo pranje novca.

I. C. i Z. D. su, kako se sumnja, kao fizička lica, bez ovlašćenja za trgovinu, tokom 2017. godine, nabavili konditorske proizvode, bez poslovne dokumentacije o poreklu i prometu robe, koje su potom na osnovu fiktivno izdatih računa, koje su pribavili faktičkim upravljanjem PD „GOX Trans” DOO Novi Sad i PD „DST Tehnos”, prodali jednom trgovinskom lancu.

Taj trgovinski lanac je robu isplatio, nakon čega su I. C. i Z. D., kako se sumnja, posredstvom firmi kojima su faktički upravljali, novac uplatili na račun firme jednog od osumnjičenih, a potom i na račune 17 fizičkih lica, koja su ga podizala i predavala osumnjičenima, I. C. i Z. D.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.