Zbog spalionice gradskim vlastima u Požarevcu predata peticija upozorenja 1Foto: M.V.

Namera izvesne kompanije da u Kostolcu otvori spalionicu guma izazvala je veliku pažnju i reakciju, kako građana Kostolca, tako i građana Požarevca.

Ta, eventualna, izgradnja famozne “spalionice” koja je pretila da izazove ekološki incidenti i pogubno utiče na zdravlje lokalnog stanovništa dovelo je do toga da građani organizovani u inicijativu “Zajedno protiv izgradnje spalionice guma u Kostolcu” koju su predvodili aktivisti Udruženja građana “Jasno i glasno”, “Sova” političkih stranaka iz Narodne stranke i Dosta je bilo, kao i samih građana, da se organizovano pobune protiv te namere.

Oni su građanski otpor protiv te ideje izrazili učestvovanjem u raznim vidovima protesta, javnim i direktnim obračanjem građanima, nastupima u svim lokalnim i nekim centralnim medijima, kao i prikupljanjem potpisa građana protiv izgradnje spalionice.

Nakon nekog vremena povodom toga oglasili su se iz Skupština gradske opštine Kostolca koji su decedirano rekli da u Kostolcu neće biti izgradnje nikakve spalionice, a firma koja je izdala u zakup prostor gde je trebalo da se izgradi spalionica raskinula je ugovor sa firmom koja je bila začetnik te ideje i taj prostor izdala kineskoj firmi koja gradi elektranu u Drmnu.

Gradske službe u Požarevcu nisu dale saglasnost, kao i građevinsku dozvolu za spalionicu, tako da je ta namera izgradnja tog potecijalnog zagađivača životne sredine osujećena.

Ipak,peticija protiv izgradnje spalionice koju je organizovala pomenuta Inicijativa, a koju je svojim potpisom podržalo preko 2.200 građana Požarevca i Kostolca u sredu je na pisarnici lokalne samouprave predate Gradskom veću na uvid.

Kako su rekli aktivisti Inicijative peticiju su predali lokalnoj vlasti, ne kao pritisak da se onemogući izgradnja spalionice pošto je već rešeno da do toga neće doći, već kao vid upozorenja ako u budućnosti lokalna vlast krene u realizovanju nekih projekata koj bi ugrožavali životnu sredinui zdravlje stanovništva.

Prema rečima zastupnika Udruženja “Jasno i glasno” Marije Simić Lazarević, dvomesečna kampanja koju je vodila Inicijativa „Zajedno protiv izgradnje spalionice guma u Kostolcu“ a koju su sačinjavali predstavnici lokalnih udruženja, političkih organizacija i pojedinci, stanovnici Požarevca, Kostolca i okolnih mesta, završena je danas, kada su predstavnici Inicijative predali više od 2200 potpisa Gradskom veću u Požarevcu, a koji su izrazili jasan i nedovosmislen stav građana o ovakvom i sličnim investicionim poduhvatima na ovom području.

– Inicijativa je formirana potpisivanjem platforme od strane predstavnika udruženja Jasno i glasno, udruženja Sova, pojedinih stranaka čiji su predstavnici uzeli učešće (Narodna stranka, Dosta je bilo, Most), kao i građana van organizacija. Ovo je jedinstveni primer sinergije političkih i nepolitičkih organizacija i građana dvagrada i više prigradskih mesta ovog područja koji dokazuje da zajedno možemo mnogo i značajno više nego kroz partikularnosti.

Na ovaj način, predajom peticije dva grada i okolnih mesta, građani su potvrdili da ekološka rešenja poput pirolitičkog postrojenja nisu dobrodošla na ovom području, u sadašnjosti, niti u daljoj budućnosti.

Tek kada Srbija postane ekološki uređena država visokih standarda, te kada se u praksi i istraživanjima nepobitno dokaže neškodljivost raznovrsnih metoda odlaganja i rešavanja otpada, moći će da se otvori debata o ovoj i sličnim investicijama.

Iskustva zemalja u razvoju sa savremenim rešenjima problema otpada, te nemogućnost da ove zemlje u potpunosti finansijski i opremom podrže visoke ekološke zahteve i stroge norme, stoje u prilog ovom protivljenju-istakla je jasno i glasno Marija SImić lazarević i dodala:

“Unutat kampanje, Inicijativa je došla u posed brojnih informacija u vezi ovog projekta, te je utvrđeno da izabrana parcela ne ispunjava potrebne uslove, da investitor nije pokrenuo zakonske procedure dobijanja dozvole, te da su opštinska i gradska vlast izrazile oprez ili neslaganje sa izgradnjom objekta ove vrste. Uprkos lošoj komunikaciji sa vlastima, njenim netransparentnim radom i sporadičnim napadima na Inicijativu, smatramo da je najvažniji rezultat-a to je sprečavanje izgradnje pirolitičkog postrojenja za otpadne gume u Kostolcu, te smo uvereni da je Inicijativa agilnim radom i umrežavanjem svih aktera od značaja u visokoj meri doprinela da građanima budu predočene tačne informacije, da budu informisani o nameravanom objektu i nameni, preduzetim aktivnostima investitora i gradskih vlasti, te da se i definitivno odustane od namere izgradnje.

Na kraju ona je poručila da će nadalje Inicijativa nastaviti da vrši povremeni monitoring u pogledu mogućeg oživljavanja ideje o ovoj investiciji i o svemu obaveštavati građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari