Zbog trodnevne žalosti otkazane sve manifestacije povodom Dana grada u Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

Sve manifestacije obeležavanja Dana grada – Đurđevdana u Kragujevcu su otkazane.

Shodno odluci Vlade Republike Srbije o proglašenju Dana žalosti 5. 6. i 7. maja grad Kragujevac otkazuje sve planirane aktivnosti tokom trajanja Dana žalosti, jedino će sednica Skupštine grada planirana za 6. maj biti održana 12. maja.

Izložbe u galerijskom prostoru, koncerte klasične muzike i sve što je planirano sa ustanovama kulture ne odlažemo, već otkazujemo, saopštio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Grad Kragujevac, posle ovako tragičnog događaja koji je potresao čitavu Srbiju solidariše se sa porodicama nastradale dece i zaposlenima u školi „Vladislav Ribnikar” i saučestvuje u njihovom bolu.

Vlada Republike donela je odluku o trodnevnoj žalosti od petka, 5. do nedelje 7. maja.

Danas, ranije gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, uputio je telegram saučešća gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću, porodicama stradalih učenika i zaposlenih u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar”.

U svim školama, sutra u četvrtak, 4. maja nastava će otpočeti minutom ćutanja.

Dan žalosti se, prema zakonu, proglašava posle naročito teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje, ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi, ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera.

Dan žalosti može se proglasiti i u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju, kao i povodom nekog tragičnog događaja, kad Vlada tako proceni.

Odluku o proglašenju i trajanju dana žalosti donosi Vlada Srbije.

U beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” na Vračaru jutros je oko osam časova došlo do pucnjave, kada je jedan od učenika ispalio više hitaca na đake i zaposlene. Kako je potvrđeno iz MUP-a, osmoro dece je ubijeno, kao i jedan radnik obezbeđenja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari