Malo je onih Zrenjaninaca koji nisu osetili težinu toplotnog talasa a najviše tegoba proteklih dana zabeleženo je kod najmlađih i najstarijih građana. Prema podacima Hitne pomoći, broj intervencija povećan je za 30 odsto od kada je na snazi crveni meteo alarm. Doktori navode da je proteklih dana bio povećan broj toplotnih udara jer se građani ne pridržavaju preporuka zbog visokih temperatura.


– U poslednja tri dana povećan je intenzitet intervencija za 30 odsto, to je za oko 30 pacijenata dnevno više. Osim što idemo na teren, dispečerski centar je opterećen budući da daje savete pacijentima. Najčešće reagujemo zbog sunčanice i toplotnog udara, ali i zbog povećanog broja intervencija kod hroničnih bolesnika, kaže dr Salko Vujić, specijalista urgentne medicine i načelnik Hitne pomoći Zrenjanin.

Ništa manje intervencija beleži i gradska bolnica, gde se građani javljaju i zbog povreda na kupalištima, infekcija i prehlada.

– Povređeni se zbrinjavaju u Urgentnom centru, takođe na svim odeljenjima i u poliklinici. Ima dosta pacijenata koji su se inficirali na kupalištima, pa se javljaju lekaru zbog problema sa očima, ušima, kožom, što spada u sezonske komplikacije – navodi portparolka bolnice Maja Sladojević.

Inače, Zrenjanin nema nijednu cisternu za vodu, tako da građanima ne može da bude ponuđena ovakva olakšica tokom toplih dana. Iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ poručuju da su u funkciji gradski bunari, obeleženi belom bojom, gde je moguće rashladiti se i umiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari