Zbog mnogih zloupotreba prethodnih godina Direkcija Internacionalnog džez festivala Nišvil (Nišville) odlučila je da za naredno izdanje festivala potpuno ukine kategoriju besplatnih propusnica, saopštilo je rukovodstvo ove manifestacije.


– Organizacioni tim Nišvila svake godine dobija informacije od posetilaca i prijatelja da se tokom festivala jasno označene besplatne propusnice prodaju na različitim divljim punktovima u gradu. Besplatne propusnice su prethodnih godina takođe nuđene i preko nekih društvenih mreža i to uglavnom po dvostruko nižim cenama u odnosu na regularne. Reč je, inače, o besplatnim propusnicama koje organizator dostavlja sponzorima i gradu Nišu kao pokrovitelju festivala – navodi se u saopštenju.

Iz Direkcije festivala podsećaju da je cena kompleta i pojedinačnih karata, kako u raznim fazama pretprodaje, tako i pred sam festival i tokom festivala, ionako znatno niža u odnosu na cene ulaznica za srodne manifestacije i koncerte muzičara sličnog ranga u Beogradu ili Novom Sadu.

– Kada se uzme u obzir činjenica da tokom jedne večeri u glavnom programu nastupi 25 bendova, kao i da je cena kompleta 3.000 dinara, računica kaže da je prosečna cena praćenja nastupa jednog benda, dakle i headlinera, samo 120 dinara, odnosno jedan evro. U prvoj fazi pretprodaje, koja je počela 1. novembra ove godine, i u kojoj cena kompleta iznosi 2.000 dinara , odnosno 1.500 dinara za đake i studente, praćenje jednog nastupa koštaće samo 80, odnosno, 60 dinara – navodi se u saopštenju.

Direktor festivala Ivan Blagojević još jednom je podsetio da je ovakva politika cena samo posledica želje da se što većem broju Nišlija i ljudi iz južne i jugoistočne Srbije, koji su po prosečnim primanjima daleko ispod građana iz severnijih delova Srbije, omogući da prate festival pod prihvatljivim finansijskim uslovima. Iz ovog razloga Nišvil nije podizao cene ulaznica poslednjih pet godina, uprkos inflaciji.

– Ali, došlo je krajnje vreme da stavimo tačku na sve brojnije zahteve za besplatne propusnice, čak i od onih pojedinaca i institucija kojima, inače, ne predstavlja problem da izdvoje novac za punu cenu. Na taj način Nišvil hoće pre svega da zaštiti sve one verne posetioce koji u želji da pomognu opstanku festivala svake godine kupuju svoje ulaznice – zaključio je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari