Zdravstveni radnici ostali bez kovid dodatka usred novog talasa 1BETAPHOTO-SASA-DJORDJEVIC

Sredinom jula Vlada Srbije donela je zaključak po kome pravo na kovid dodatak od sada imaju samo zaposleni u crvenim zonama kovid bolnica.

Kovid dodatak predstavlja novčani iznos koji se isplaćuje osoblju koje radi sa kovid pacijentima i njegov najveći iznos je do 3o odsto mesečne zarade.

Do poslednjeg zaključka Vlade pravo na ovaj vid novčane nagrade imali su svi koji rade sa kovid bolesnicima, a od sada to neće biti slučaj.

Tako će bez kovid dodatka između ostalog ostati zaposleni u kovid ambulantama koji postaju sve više opterećeni kako se povećava broj zaraženih.

Zdravstveni radnici ostali bez kovid dodatka usred novog talasa 2Iz Vlade Srbije nisu odgovorili na pitanje Danasa zbog čega je donet ovakav zaključak.

Dr Zoran Savić, predsednik reprezentativnog Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kaže za Danas da njegov sindikat priprema dopis Vladi i Ministarstvu zdravlja u kome će zatražiti da se stvari vrate na staro odnosno da svi koji su u kontaktu sa kovid pacijentima, bilo da se radi o zdravstvenim radnicima ili drugim zaposlenima,  imaju pravo na kovid dodatak.

– Moguće je da je ova odluka pripremana u vreme kada nismo imali ovoliki broj obolelih. Međutim, sada smo došli do 4,000 zaraženih dnevno. Naš primarni zahtev biće da se stvari vrate na staro. Tražićemo da se kovid dodatak isplaćuje zaposlenima u kovid ambulantama, domovima zdravlja i odeljenjima opštih bolnica gde se leče kovid pacijenti. Ovako kako sada stoji, kovid dodatak bi trebalo da bude isplaćen samo zaposlenima u crvenim zonama ustanova koje su pravljene kao kovid bolnice, i zaposlenima u onim zdravstvenim ustanovama koje bi eventualno u budućnosti postale ponovo deo kovid sistema – navodi dr Savić.

U ovom trenutku kovid bolnice su ustanove u Kruševcu, Batajnici, Novom Sadu i na Karaburmi. Očekuje se da bi kapacitet ovih specijalno pravljenih kovid ustanova mogao biti premašen već sredinom avgusta i da će i pre jeseni biti potrebno da neke zdravstvene ustanove ponovo budu deo kovid sistema.

Dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, kaže da u bolnici u kojoj on radi nema kovid odeljenja.

-U Kraljevu trenutno u bolnici nema kovid jedinice. Kovid pacijenti se leče na infektivnom. Tako da kod nas nema dodatka do odluke ministarstva da je Kraljevo u kovid sistemu – objašnjava Panić.

Odluka o novčanoj nagradi za zdravstvene radnike koji rade sa kovid pacijentima doneta je još 2020. godine.

Da bi zaživela u praksi bilo je potrebno da svaka zdravstvena ustanova donese sopstveni pravilnik kojim bi bliže regulisala ko ima pravo na ovaj dodatak i u kom iznosu.

Pojedine ustanove to nisu uradile pa se desilo i da recimo zaposleni u leskovačkoj Hitnoj pomoći dve godine ne vide ni dinara od kovid dodatka.

Dr Rade Panić kaže da je direktorima ostavljeno da samostalno odlučuju ko i koliki kovid dodatak može dobiti, a da pojedini to svoje pravo zloupotrebljavaju.

Komentarišući poslednji zaključak Vlade on kaže „Opet nema Pravilnika (o isplatama kovid dodatka). Opet se samo direktor pita.“

Na drugoj strani dr Zoran Savić navodi da je Ministarstvo zdravlja moglo da donese jedinstven pravilnik, ali da se računalo da svaka ustanova ima specifičnu organizaciju posla, te da bi sami direktori mogu bolje i pravednije da ocene kako i koliko koji zaposleni radi.

Upitan o broju ustanova koje do sada nisu ni donele pomenuti pravilnik, on kaže da ne zna broj, ali da ako takve ustanove i postoje, radi se o izolovanim slučajevima.

– Najveći broj ustanova ima pravilnike. Kako oni glase, odnosno ko ima pravo i na koliki dodatak, u to nemamo uvid – navodi dr Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari