Zekić: Nisam komentarisala ni drogirane kokoške u Moroviću 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Možda se jednog dana probudim u zemlji u kojoj političari ne pokušavaju da se mešaju u uređivačku politiku medija, a dotle nemam nikakav komentar. Nisam komentarisala ni drogirane kokoške u Moroviću, iako nisu bile na RTS-u, kaže za Danas predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić, komentarišući pismo Marinike Tepić u kojem traži veću minutažu na RTS-u za opoziciju.

Podsetimo, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić uputila je otvoreno pismo direktoru i glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa RTS-a u kom traži da odmah otvore informativni i debatni prostor prvog programa RTS-a za istinu, „za drugu stranu, za drugačije mišljenje, odnosno za objektivno i blagovremeno informisanje u interesu svih građana Srbije koji ih plaćaju“.

Ona je navela da je mesec dana prošlo od kako su u Srbiji održani parlamentarni izbori, i da u tih mesec dana niko od predstavnika opozicionih parlamentarnih stranaka nije pozvan ni u jednu emisiju Radio televizije Srbije da iznese stav po bilo kom pitanju.

Zoran Živković, osnivač Nove stranke, kaže za Danas da je na delu eskalacija zatvorenosti RTS-a kao i čitavog autoritarnog režima, ali da je početak takvog stanja slobodne reči mogao da se vidi i kada su na vlasti bili „neki koji se sada predstavljaju kao opozicija“.

– RTS jeste zatvoren za istinu i opoziciju, ali je nažalost slično bilo i ranije, kada su neki koji se danas predstavljaju kao opozicija bili na vlasti. Naravno, ne ovoliko primitivno i bezobrazno kao što je sada, ali slobodno može da se kaže da je od januara 2004. godine pa naovamo, stanje sve gore. Eskalacija primitivizma i najgore verzije autoritarnog režima počela je 2012. i dešava se i dan danas, a svaka komunikacija sa tim autokratom koji očigledno želi da postane ne kralj ni car već ajatolah Srbije, nešto je što njemu odgovara i što mu diže rejting, smatra Živković.

Osuđujući potez Dragan Đilas koji je otišao na sastanak sa Aleksandrom Vučićem, Živković dodaje da je Marinika Tepić, umesto otvorenog pisma, mogla da se obrati i šefu svoje stranke sa istom molbom.

– Ako se dobro sećam, gospođa Tepić je danas u stranci Dragana Đilasa, pa bi onda mogla da kaže Đilasu, kada se sledeći put vidi sa Vučićem, da mu prenese tu poruku i da naredi RTS-u da bude otvoreniji za istinu, za informacije i opoziciju, kaže Živković.

Sociolog Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja kaže za Danas da sve što treba da radi RTS, piše u Zakonu o javnim medijskim servisima.

– To se pre svega navodi u članu sedam – Ako javni servis ne radi po zakonu, postoji REM, a ako REM ne radi svoj posao nadzora pružalaca medijskih usluga (član 24) treba da reaguje skupština. To je put kojim se ide. To je sistemsko rešenje. Pravo je svakoga da se u ime javnosti obrati RTS-u, a obaveza RTS-a kao javnog servisa je da odgovori – ukazuje Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari