Svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja pozvao je svoje sunarodnike na „pobunu“ protiv aktuelnih vlasti koje su ga srušile s vlasti u državnom udaru 28. juna. „Narod Hondurasa ima pravo na pobunu. Ta pobuna je legitimno pravo naroda i predstavlja koncept najvišeg smisla demokratije zbog uzurpatorske vlade i vojnika pučista“, rekao je Zelaja na konferenciji za novinare u Gvatemali.

On je rekao da narod ne treba da napušta ulice, „jedino mesto koje im nije oduzeto i koji pripada narodu“. Uputio je poziv na štrajkove, građansku neposlušnost i demonstracije. On je iz Nikaragve uputio ultimatum prelaznoj vladi Roberta Mičelatija zahtevajući da mu tokom sedmice preda vlast. Zelaju, koje je bio na vlasti od januara 2006, vojska je uhapsila i stavila u avion za Kostariku 28. juna, sprovodeći naređenje pravosuđa te zemlje koje je imenovalo nove civilne vlasti. Predsednik je svrgnut zato što je, protiv volje Vrhovnog suda, pokušao da organizuje referendum koji bi mu dozvolio drugi mandat.

Bivši kubanski lider Fidel Kastro upozorava da bi, ako Zelaja ne bude vraćen na funkciju, Latinsku Ameriku mogao zahvatiti talas vojnih udara. Kastro u svojoj najnovijoj kolumni navodi da bi „slučaj Zelaja“ mogao da ohrabri desničarske vojne zvaničnike u latinoameričkim zemljama, školovane i obučavane u SAD, da organizuju oružane pobune protiv svojih vlada. „Ako Zelaja ne bude vraćen na funkciju, postoji opasnost da talas vojnih udara zbriše više vlada u Latinskoj Americi ili da se stvori situacija njihove zavisnosti od volje armijskih ljudi, ekstremnih desničara, školovanih u SAD“, stoji u Kastrovom tekstu, objavljenom na internetu. On je podsetio da je, u vreme hladnog rata, na hiljade latinoameričkih vojnika i oficira obučavano u SAD. Kastro podržava Zelaju zbog toga što smatra da je „legitimno pravo latinoameričkih naroda da biraju svoje lidere“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari