Zeleno-levi blok: Hitno usvojiti zakon protiv rudnika u Jadru i smeniti Zekić i članove REM-a 1Foto: FoNet/OGP Akcija

Predstavnici zeleno-levog bloka zatražili su hitno usvajanje zakona kojim se „briše“ plan o otvaranju rudnika litijuma u Jadru i smenu predsednice Regularnog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić i svih članova tog tela, a pozvali su i na novo okupljanje i blokade širom Srbije svake subote sve dok ta dva zahteva ne budu ispunjena.

„Idemo korak dalje u odnosu na dosadašnje zahteve. Tražimo da se donese zakon kojim će se rudnik u Jadru izbrisati, nema rudnika u Jadru. I to nikakve veze nema sa tim da li je to ova ili ona kompanija, ova, ili ona firma. Nema rudnika u Jadru“, poručio je danas lider stranke Zajedno za Srbiju Nebošja Zelenović na konferenciji za novinare ispred zgrade predsedništva.

On je rekao da je Olivera Zekić učesnike protesta nazvala banditima i da ih sve treba pohapsiti, i ocenio da je onda i jasno zašto su građani mogli da čuju potpune neistine na mnogim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, i da su se tako „stekli svi uslovi da ona i ceo REM budu smenjeni“.

„Javni servis mora biti otvoren za struku koja će građanima da objasni kakva nas propast čeka ako se svi zajedno ne izborimo – pocrkaćemo ako ne odbranimo vodu, vazduh i zemlju“, naglasio je Zelenović.

Takođe je istakao da ostaju zahtevi zbog koji građani protestuju – povlačenje zakona o eksproprijaciji kao i izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Predstavnik Ekološkog ustanka Slobodan Jovanović Ćuta rekao je da su građani protestima „branili slobodu“ i da „više niko neće moći da im otme ono što je njihovo, njihovu zemlju“, najavljujući da će okupljanje u subotu biti još masovnije, od prethodnog održanog u oko 50 gradova Srbije.

Predstavnik Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović istakao je da je zaštita životne sredine političko pitanje broj jedan i da će protesti biti nastavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari