Zeleno-levi front: Obustaviti rad u aleksinačkoj fabrici "Magna" 1foto (BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIĆ)

Zeleno-levi front saopštio je danas da zahteva da se rad u aleksinačkoj fabrici „Magna“ obustavi dok se ne ukloni izvor trovanja i fabrika ponovo ne bude bezbedna za rad.

U saopštenju se navodi da Zeleno-levi front traži da Inspektorat za rad utvrdi sve okolnosti koje su dovele do trovanja radnika, da Tužilaštvo pokrene krivični postupak protiv nadležnih u fabrici i da se odgovornima sudi za ugrožavanje zdravlja radnika.

Kopredsednica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević istakla je da rad u fabrici mora da se obustavi dok se ne ukloni izvor trovanja i fabrika ponovo ne bude bezbedna za rad.

„Naši zakoni su jasni po ovom pitanju i neko za ovo mora da odgovara. Ovim se potvrđuje da radnici u Srbiji nisu bezbedniji nakon novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, jer se ne ulaže u unapređenje uslova rada“, rekla je Đorđević.

Zeleno-levi front ocenjuje da 50 novih slučajeva trovanja radnika u Aleksincu, pokazuje da sistem štiti investitore, a ne živote i zdravlje radnika i radnica.

„Na ovaj nezapamćeni slučaj trovanja radnika, koji se desio 17. decembra, kada se više od 100 ljudi javilo hitnoj pomoći, umesto oštre reakcije, dobili smo uveravanja da sistem nije zakazao, čime je još jednom pokazano da su SNS i SPS radnici potrošna roba“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari