Željko Mitrović: Ako budem reagovao, neće im biti dobro 1Foto: Miroslav Dragojević

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) izreklo je juče kaznu, odnosno meru upozorenja televiziji Pink zbog mizoginih ispada voditelja Predraga Sarape…

… ali i zbog gostovanja bivše striptizete Branke Blek Rouz, koja je, takođe u jutarnjem programu kod Dee i Sarape, reklamirala seksualna pomagala i najavljivala otvaranje novog striptiz kluba sa „dodatnim sadržajima“. Vlasnik Pinka Željko Mitrović, s druge strane, kaže za naš list da neće reagovati na upozorenje REM-a, „jer ako budem reagovao, neće im biti dobro“.

– U ambijentu gde televizije na dnevnom nivou prave toliko prekršaja, REM se uhvatio za vibrator. Šta god da budem rekao, napravilo bi sukob u koji ne želim da ulazim, jer pre svega nemam vremena. Radim pet paralelnih produkcija, a ako se ovim budem bavio, morao bih da sedim u kancelariji i pišem pisma – kaže Mitrović. On dodaje da i ako su njegovi voditelji napravili neku grešku, bilo je i drugih načina da REM reaguje pre izricanja upozorenja, „međutim, oni su to preskočili“.

U „Novom jutru“ 21. januara nekadašnja striptizeta Branka Blek Rouz je predstavila široku paletu seksualnih pomagala, od biča do vibratora, uz detaljno objašnjenje kako se svaki koristi. NJeno gostovanje je izazvalo buru negodovanja u javnosti, a REM je konstatovao da je emitovanjem ovakvog sadržaja u jutarnjim časovima prekršena odredba o zaštiti maloletnika.

U jutarnjem programu 7. marta, kada je gost bio Vojislav Šešelj, Sarapa je devojci koja je donela kafu zamerio što nema dekolte i što nije „istakla neke argumente“. U svoju odbranu, voditelj je za naš list rekao da je bio zabrinut za koleginicu zbog vrućine a da se „isticanje argumenata“ pred Šešeljem odnosilo na pitanja u vezi s njegovim predizbornim programom.

– Sve je to malo preterano i prenaglašeno. Nikad u životu nisam imao seksističke ispade niti bilo šta slično – naglasio je Sarapa.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović pozdravlja odluku REM-a, ističući za Danas da treba sačekati i videti da li će Pink poštovati izrečene mere.

– Jučerašnjom odlukom videli smo da REM ima mogućnosti da izrekne mere protiv emitera odnosno televizija koje emituju program koji nije u skladu sa zakonima i pravilnicima. Međutim, pitanje je šta će Pink uraditi povodom ovog upozorenja. Bilo bi dobro da se sadržaji koji nisu namenjeni širokoj populaciji, koji mogu da povrede ili uvrede pre svega maloletna lica, ne emituju preko celog dana već samo u kasnim večernjim i noćnim satima – ističe Radomirović. On dodaje da bi REM tu svakako mogao da bude mnogo aktivniji nego što je do sada bio.

I potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić smatra da je pozitivno što je REM reagovao, ali i da bi to trebalo češće da čini.

– Možda je trebalo da izrekne nešto više od upozorenja, ili bar da ta upozorenja budu češća. Nužno je da u javnom diskursu, posebno na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, bude više pristojnosti – ističe Janjić za Danas. On podvlači da se upravo zbog nedostatka pristojnosti srozavaju vrednosni kriterijumi, što loše utiče na klimu u društvu.

Saopštenje REM-a

REM je televiziji Pink izrekao meru upozorenja zbog povrede odredbi Zakona o elektronskim medijima, kao i odredbi iz Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga. „Mera je izrečena zbog programskog sadržaja objavljenog 21. januara 2018. godine u emisiji „Novo jutro“ kojim su povređene odredbe medijskih zakona i pravilnika koje se odnose na zaštitu maloletnika, te sadržaja objavljenog 7. marta 2018. godine u emisiji „Novo jutro“ kojim su povređene odredbe o poštovanju dostojanstva ličnosti i kojim se zabranjuje diskriminacija i ponižavajuće postupanje“, navodi se u saopštenju REM-a.

Upozorenje

Na jučerašnjoj sednici Saveta REM-a Pinku je zbog spornih sadržaja izrečena mera upozorenja, kojom je ova kuća dužna da takve sadržaje više ne emituje. Takođe, izrečena kazna i saopštenje REM-a moraće da budu pročitani u prajm tajmu ružičaste televizije, neposredno pred Nacionalni dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari