Zemunskom doktoru ispunjen deo zahteva zbog kojih je štrajkovao glađu, ali ne odustaje od borbe 1foto Iva Hadnađ

Doktor Željko Ranilović, koji je štrajkovao glađu 13 dana, zbog čega je na kraju završio u bolnici sa plućnom embolijom, ostvario je deo svojih ciljeva – odobrena mu je specijalizacija iz interne medicine.

Upravo je nedobijanje specijalizacije, uz neisplaćene kovid dodatke, bio jedna od razloga zbog kojih je ovaj doktor, zaposlen u Zemunskom domu zdravlja, štrajkovao glađu. Iako su oba zahteva ispunjena (kovid dodaci isplaćeni su retroaktivno za prethodnih 20 meseci početkom januara), dr Ranilović kaže da neće odustati od ukazivanja na nezakonita postupanja u svojoj ustanovi, i to pre svih direktorke dr Aleksandre Cvetković.

– Mi ćemo nastaviti i dalje da insistiramo da v.d. direktora Aleksandra Cvetković podnese ostavku zbog niza nezakonitih radnji, krivičnih dela, zloupotrebe službenog položaja, vršenja mobinga… – kaže dr Ranilović.

On je u ranijim medijskim istupima upravo isticao da je duže vreme trpeo mobing od strane direktorke Cvetković, zbog čega sada priprema i tužbu za mobing, koji je kako kaže na kraju doveo i do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući nastanak plućne embolije.

Kao jedan od primera takvog mobinga, sagovornik Danasa navodi pritiske da pređe na drugo radno mesto, ali i nepotrebne dodatne provere rezultata testiranja na kovid u periodu kada je bio kovid pozitivan. Pored toga direktorka je po Ranilovićevim rečima bespravno otvarala njegov zdravstveni karton, za šta navodi da ima dokaze.

Dr Ranilović prethodno je protiv direktorke podneo krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja. On dodaje da nije jedini koji se odlučio na ovaj korak i da je više zaposlenih podnelo krivične prijave protiv direktorke.

Dr Željko Ranilović štrajkovao je 13 dana glađu u novembru prošle godine zbog mobinga koji trpi od strane direktorke, nedobijanja specijalizacije za koju je ispunjavao uslove, nesiplaćenih kovid dodataka… Štajk je okončan nakon što mu je pozlilo. zbog čega je primljen u Zemunsku bolnicu, gde mu je otkrivena plućna embolija. Tokom boravka u bolnici posetio ga je ministar zdravlja Zlatibor Lonačar.

Upitan da li misli da je do ispunjenja dela njegovih zahteva došlo nakon intervencije ministarstva, dr Ranilović kaže da to ne zna.

– Kada me je posetio, ministar je samo rekao da je najbitnije da se oporavim i da ne postoji problem koji ne može da se reši – kaže Ranilović.

Nema razloga za žalbu

Nakon što su odobrene specijalizacije, čeka se da prođe rok žalbe od 15 dana. Pošto su ovog puta u obzir bili uzimani objektivna merila – prosečna ocena, dužina studiranje, godine staža – ne vidim na šta bi bilo ko mogao da se žali i šta bi mogao da dovodi u pitanje„, navodi dr Ranilović, koji je po ovim kriterijumima bio prvoplasirani na konkursu.

Kasne kovid dodaci

Dr Ranilović kaže da trenutno kasni isplata tekućih kovid dodataka. „Mi još uvek nismo dobili kovid dodatke za januar, niko u Domu zdravlja nije. Videćemo o čemu se radi“, navodi sagovornik Danasa. On podseća da su u prethodnom periodu kovid dodatke dobijali i zaposleni koji nikada nisu kročili u crvenu zonu već su obavljali administrativne poslove koji se tiču kovid pacijenta telefonskim ili onlajn putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari