Žena pala s magarca i pronašla zlato 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Centar države Zaketatas u Meksiku zahvatila je prava zlatna groznica nakon što je Marija Hernandez pala sa magarca i tada pronašla zlato, piše list Vreme na današnji dan pre 80 godina.

Marijina priča ubrzo se pročula, pa je tako preko 5000 ljudi pohrlilo u dolinu rečice Sombrereta u potrazi za svojim komadom zlata.

Zapravo, dolina ove reke nekada je bila veliki rudarski centar, zbog čega se i danas na istom mestu mogu pronaći ogromne količine zlatnog peska.

Zahvaljujući Marijinom slučajnom otkriću, vredne žene sakupljale su preko tri kilograma zlatnog peska dnevno.

Ni Marija nije gubila vreme, te je tako zakupila ceo kraj, i pustinju pretvorila u pravo naselje sa luksuznim hotelom, kućama i salama za igranku, prenosi Vreme.

Žena pala s magarca i pronašla zlato 2

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Istog dana list Pravda piše o susretu Sizane Lav, izrazito lepe ćerke jednog engleskog oficira  i jednog mladog gospodina koji je umalo nije oborio na zemlju tokom šetnje u parku.

U toku razgovora devojka je otkrila da je mladić zapravo Lord Lendfort.

Između njih se brzo razvila ljubav, ali je glavna prepreka bila ta što su Lordovi roditelji za svog sina izabrali  ćerku škotskog grofa.

Uprkos tome, mladi lord je zaprosio Sizanu.

Postavio joj je uslov da venčanje mora da se obavi u najvećoj tajnosti jer njegova porodica ne bi pristala da se on venča sa devojkom iz građanskih krugova.

Sizana je tražila da obred venčanja izvrši sveštenik, na šta joj je Landfort rekao da on poznaje jednog sveštenika koji će obaviti venčanje.

Iako je bila srećna zbog muža, Sizanu je tištilo to što nikad i ni sa kim nije smela da razgovara o svom braku.

Ipak, Strpljivo je čekala dan kada će se to promeniti, verujući da joj je muž pošten.

Šest meseci nakon venčanja, dok je šetala gradom, videla je vojnika koji joj se učinio jako poznat.

Na Žena pala s magarca i pronašla zlato 3svoje zaprepašćenje, shvatila je da je to sveštenik koji je venčao nju i lorda.

Shvatila je da joj je muž prevarant i lažov. Odmah mu je ispričala da zna da ju je prevario  i rekla mu da će se vratiti u roditeljsku kuću.

Lord joj je onda obećao da će organizovati pravo venčanje na koje će čak dovesti i svoja dva prijatelja kao svedoke.

Sizana je pristala u nadi da će ovaj put konačno moći da uživa u bračnom životu, ali se ubzo pojavio novi problem.

Saznala je da joj je muž već oženjen škotskom groficom.

Ovog puta odlučila je da ne ćuti, posebno nakon što je saznala da njen muž ima i dvoje dece u drugom braku.

Sudija je poništio prvi lordov brak, ali je Sizanina tužba proglašena zastarelom, pod pretpostavkom da je za sve ove godine ćutanja od svog muža dobijala novčanu naknadu, pa je rešila da ga tuži nakon što je prestao da je plaća, prenosi Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari