Žene kojima je potrebno dugo vreme da zatrudne uglavnom će roditi sina za razliku od onih koje su brzo ostale u drugom stanju, pokazalo je jedno istraživanje. U grupi od 500 žena koje su učestvovale u istraživanju, njih 58 odsto rodiće sina jer im je bilo potrebno duže od godinu dana da ostanu trudne, ali istraživanje na grupi od 4.800 žena kojima je bilo potrebno mnogo kraće vreme da zatrudne pokazalo je da procenat pada na 51 odsto.

Svaka dodatna godina parovima koji pokušavaju da dobiju bebu prirodnim putem za gotovo četiri odsto povećava izglede da dobiju sina. Povećavaju se i šanse kad se žena otrese neželjenih faktora kao što su pušenje, alkoholizam i neredovnost menstrualnog ciklusa.

Epidemiolog Luk Smits sa Univerziteta Mastriht, koji je rukovodio istraživanjem, uveren je da rezultati potvrđuju pretpostavku da spermatozoid koji „nosi“ muški hromozom „pliva“ brže od spermatozoida sa ženskim hromozomom zbog čega mnogo lakše može da „putuje“ kroz lepljivu sluz grlića materice. Smits je izjavio da su ranija istraživanja pokazala da žene imaju različit stepen lepljivosti sluzi grlića materice i da one sa većom lepljivošću teže zatrudne.

– Reč je o elegantnom i značajnom istraživanju – ocenila je Valeri Grant sa Univerziteta Okland na Novom Zelandu koja je istraživala ulogu majke u određivanju brojčanog odnosa polova u ljudskom potomstvu.

Mnoge životinje sposobne su da utiču na pol svojih potomaka prema kvalitetu parenja i uslovima u okruženju. Evolucioni biolozi veruju da ovo maksimizira broj njihovih preživelih potomaka.

Tako, na primer, jedna teorija pretpostavlja da životinje „nižeg statusa“, koje žive u oskudnom okruženju, češće donose na svet žensko potomstvo. Razlog za to je što rađanje, a kasnije negovanje i podizanje muškog potomka iziskuje više energije.

S druge strane, donošenje na svet ženskog potomka u vreme stresa moglo bi biti bolje rešenje, čak i kad postoje izgledi da poligamni mužjaci budu plodniji i sposobniji od ženki da ostvare potomstvo.

– Ovo otkriće nije u potpunom skladu sa teorijom. Ali ono, u isto vreme, nije ni u kontradikciji sa teorijom da manje plodne žene nisu i manje zdrave. Mi još uvek nemamo evoluciono objašnjenje za ovo – izjavio je Smit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari