Žene u crnom: Država da otkrije ubice gardista u Topčideru i obezbedi pravdu za porodice žrtava 1Pomen ubijenim gardistima - Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Povodom sedamnaeste godišnjice ubistva dvojice vojnika, a u znak solidarnosti s njihovim porodicama, Žene u crnom organizuju sutra, 5. oktobra u 9.15 časova komemorativni skup u crnini i ćutanju ispred kasarne “Karaš” u Topčideru.

Nakon toga, u Knez Mihailovoj Ulici u Beogradu, Žene u crnom će u 11 časova organizovati protestno stajanje pod sloganom “Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru”.

Kako Žene u crnom podsećaju u saopštenju, navršava se 17 godina od ubistva vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, a njihov ubica je na slobodi.

„Štaviše, i pored odluke Ustavnog suda, najviše sudske instance u Srbiji, kojom se Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu nalaže ubrzavanje procesa istrage, postupak je još uvek u predkrivičnoj fazi. Dokazano je da su dvojica pripadnika Gardijske brigade ubijena na straži 5. oktobra 2004. u krugu topčiderske kasarne u neposrednoj blizini vojnog objekta „Karaš“, pored ulaza u sklonište koje je trebalo da bude najbezbednije mesto u državi. Ni danas nakon zločina država nije pogledala istini u oči i nije javno priznata čak ni mogućnost da su vojnici pre smrti videli ratnog zločinca Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske“, ukazuju Žene u crnom.

Dodaju da je opstrukcija istrage propraćena neistinama, „i to je jedino što se i danas servira građanima i građankama Srbije, uz bezočno i nemilosrdno povređivanje porodica ubijenih mladića“.

„Ključni nalaz Nezavisne komisije, da je vojnike ubilo treće lice, potvrđen je u referentnim laboratorijama. Međutim, ta činjenica, kao i nesporni podatak da je u vreme zločina u topčiderskoj kasarni bila smeštena jedinica koja je štitila ratnog zločinca Ratka Mladića, ne dopiru do javnosti Srbije. I tada i sada prećutkuje se činjenica da je on godinama boravio u Srbiji, svojoj „sigurnoj kući“. Stoga od državnog vrha (u prvom redu od ministarstava policije, odbrane i pravde) zahtevamo i zahtevaćemo da se odmah prekine sa opstrukcijom istrage ubistva Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, da se saopšti prava istina i o ubistvu vojnika, kao i o skrivanju ratnog zločinca Ratka Mladića u objektima Vojske Srbije, jer je to je jedini način da se Srbija odmakne od ratne prošlosti i zločina počinjenih u njeno ime”, ukazuju Žene u crnom.

Traže i da da nadležne institucije kazne sve naredbodavce i počinioce zločina u Topčideru i da se obezbedi pravda za porodice žrtava.

Saopštenju Žena u crnom se pridružuju: NENA – grupa za mir i prava žena iz Leksovca, Građanska akcija iz Pančeva, Savez antifašista Vojvodine, Akademska inicijativa Forum 10 iz Novog Pazara, Peščanik iz Kruševca, Grupa za konceptualnu politiku i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari