Žene u crnom: Država da zaštiti Vidojkovića i Kulačina od pretnji koje su inspirisali najviši predstavnici režima 1foto Aleksandar Kaluđerović

Nevladina organizacija Žene u crnom traži od državnih institucija da zaštite Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina i članove njihovih porodica od pretnji koje su inspirisali najviši predstavnici režima i funkcioneri vladajuće partije u Srbiji.

U saopštenju Žena u crnom se navodi da su autori i voditelji satiričnog podkasta „Dobar, loš, zao“, Vidojković i Kulačin, već dugo u režimskim medijima i od strane visokih državnih funkcionera i partijskih moćnika, obeleženi kao arhi-neprijatelji države i naroda.

„Kako je moguće da jedan dinamičan i provokativan humor dvojice novinara, postane toliko „opasan“, zašto i kome? Videli smo i čuli ko se sve osetio pogođenim, naročito poslednjih meseci. Vidojković i Kulačin su napadani i javno i tajno, upućene su im i pretnje smrću, sa sve eksplicitnim opisima. Ne samo oni, već i njihove porodice mete su osvetničkog besa“, ističu Žene u crnom.

Iz ove NVO podsećaju da je Kulačin javno saopštio da se i njegovoj majci, koja živi u Boru i kako je sam naglasio, nema čak ni mogućnost da prati njegov rad, preti i da joj je rečeno da bi njenog sina „trebalo obesiti“.

„Državni organi i javnost su dobro upoznati sa ovim progonom, ali nadležno tužilaštvo je jednu krivičnu prijavu odbacilo kao neosnovanu, a za ostale još nema odgovor. Iako su, nedavno, zaštitu za Vidojkovića i Kulačina tražili i srpski PEN, Reporteri bez granica, Safe journalists, domaća novinarska udruženja, nikakva im zaštita nije pružena ni verbalno ni institucionalno. Naprotiv, oni su izgleda ubačeni u arenu beskrupulozne borbe koju vlast u Srbiji vodi protiv slobodnog mišljenja, a sada i protiv satire i humora koji su uvek subverzivni i moćnima neprijatni, a građanstvu ukazuju na put koji vodi u slobodu i promene“, naglašavaju Žene u crnom.