Žene u crnom organizuju više mirovnih akcija protiv rasizma 1Foto: Medija centar Beograd

Nevladina organizacija Žene u crnom najavila je danas da će povodom 21. marta – Međunarodnog dana borbe protiv rasizma organizovati više mirovnih akcija.

Žene u crnom podsEćaju da izbeglička kriza u Evropi traje već treću godinu i da je pokazala da su mnoge zemlje, društva i pojedinci/pojedinke pali na testu ljudskosti i solidarnosti.

Žice, zidovi, govor mržnje postali su simboli Evrope, porast mržnje, rasizma, ekstremno-desničarskih pokreta su trenutno stanje stvari, ocenjuje se u saopštenju.

Žene u crnom su najavile da će, u skladu sa vrednostima koje zastupaju, na međunarodni dan borbe protiv rasizma posetiti izbeglice u Šidu, kao i prijatelje i prijateljice iz internacionalnog aktivističkog kolektiva No Name Kitchen, koji danonoćno pomažu izbeglicama, u najtežim uslovima i koji svojim delima pokazuju bolje – solidarno lice Evrope.

Istog dana, u 12h, ispred Ambasade Brazila u Beogradu, Žene u crnom će održati protest zbog ubistva brazilske aktivistkinje Marielle Franco koja se, kako se navodi, isticala u borbi protiv policijske brutalnosti i militarizacije brazilskog društva, koje kao pozadinu imaju rasističke motive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.