Žene u crnom: Otkrijte ubice gardista 1Foto: Jelena Diković

Povodom 13 godina od ubistva dvojice vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića i u znak solidarnosti s njihovim porodicama, Žene u crnom organizovale su jutros komemorativni skup u crnini i ćutanju ispred kasarne „Karaš“ u Topčideru.

Potom su u Knez Mihailovoj ulici održale protestno stajanje pod sloganom „Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru“.

„Navršava se već 13 godina od ubistva vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, a njihov ubica je na slobodi. Štaviše, i pored odluke Ustavnog suda, najviše sudske instance u Srbiji, kojom se Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu nalaže ubrzavanje procesa istrage, postupak je još uvek u predkrivičnoj fazi“, ističu u Ženama u crnom.

Kako podsećaju, dokazano je da su dvojica pripadnika Gardijske brigade ubijena na straži 5. oktobra 2004. u krugu topčiderske kasarne, u neposrednoj blizini vojnog objekta „Karaš“, pored ulaza u sklonište koje je trebalo da bude najbezbednije mesto u državi.

„Ni danas nakon zločina država nije pogledala istini u oči i nije javno priznata čak ni mogućnost da su vojnici pre smrti videli tada najtraženijeg haškog begunca Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske. Opstrukcija istrage propraćena je neistinama, i to je jedino što se i danas servira građanima i građankama Srbije, uz bezočno i nemilosrdno povređivanje porodica ubijenih mladića“, navode u Ženama u crnom i ukazuju da je ključni nalaz Nezavisne komisije da je vojnike ubilo treće lice, potvrđen je u referentnim laboratorijama.

„Međutim, ta činjenica, kao i nesporni podatak da je u vreme zločina u topčiderskoj kasarni bila smeštena jedinica koja je štitila Ratka Mladića, ne dopiru do javnosti Srbije. Žmuri se pred činjenicom da je Mladić, osnovano osumnjičen za osmišljavanje i realizaciju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, godinama boravio u Srbiji, svojoj „sigurnoj kući“.

Posebno je indikativno to što je krajem prošle godine najavljeno formiranje nove komisije za istragu ubistva, ali ta se komisija do danas još nije sastala, a još manje započela sa radom. Istraga je i dalje u fazi pretkrivičnog postupka. Ukratko, ništa se ne radi, a državni vrh nastavlja sa svojom sramotnom strategijom davanja lažnih obećanja“, naglašavaju u Žene u crnom, koje zahtevaju od državnog vrha da se odmah prekine sa opstrukcijom istrage ubistva Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, da se konačno saopšti prava istina i o ubistvu vojnika, kao i o skrivanju Ratka Mladića u objektima Vojske Srbije, te da se nadležne institucije kazne sve naredbodavce i počinioce zločina u Topčideru i da se obezbedi pravda za porodice žrtava.

Žene u crnom kontinuirano posećuju porodicu Jakovljević, a Rosa Jakovljević, Draganova majka, učestvuje na brojnim mirovnim skupovima ove nevladine organizacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari