Žene u crnom: Prestati sa negiranjem zločina 1Foto: Fonet (arhivska fotografija)

Žene u crnom pozdravile su danas presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojom je Ratko Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora, ocenjujući da su, posle decenija njegovog bežanja i skrivanja i opstrukcije postupka, žrtve zločina i njihove familije konačno dočekale pravdu.

One pozivaju vlasti Srbije da se suoče sa činjenicama i konačno prestanu sa negiranjem zločina i genocida, da prihvate odluke najviših međunarodnih pravosudnih instanci – Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i preporuke Evropskog parlamenta, Saveta Evrope i drugih najviših međunarodnih tela i da postupaju u skladu sa njima.

Doživotna kazna zatvora je primerena kazna za ultimativne zločine koji su izvršeni pod komandom Ratka Mladića, navodi se u saopštenju Žena u crnom.

Zločini za koje je osuđen Ratko Mladić – genocid, zločini protiv čovečnosti, uključujući i progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečna postupanja, terorisanje civila, napadi na civile, pozivaju na duboko razmišljanje i preispitivanje, kako na pojedinačnom nivou, tako i na nivou društva.

„Ovo se naročito odnosi na aktuelne vlasti u Srbiji, čiji sadašnji najviši zvaničnici su bili deo politike koja je inspirisala i pomagala genocid. Ta činjenica čini njihovu odgovornost u ovom trenutku još većom“, ističe se u saopštenju Žena u crnom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari