Žene u crnom: Pripadnici Narodne patrole su batina u rukama vladajućeg režima 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Žene u crnom najoštrije osuđuju postupak fašističke organizacije Narodna patrola, koja je sinoć plakatima oblepila Sombor, pozivajući na linč ljudi (posebno onih nesrpskog imena) koji pomažu izbeglicama i migrantima tako što im nude smeštaj, navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.

Na plakatima, ukazuju Žene u crnom, pored lica i podataka građana i građanki kojima se ovim postupkom crta meta na čelo, stoji i tekst: „Somborci, ovu su vaše komšije koje nelegalno iznajmljuju migrantima smeštaje. Zbog sopstvene zarade učestvuju u nagomilavanju istih u vašem gradu“.

Ovom prilikom Žene u crnom podsećaju da su pripadnici Narodne patrole samo batina u rukama vladajućeg režima, koju isti koristi kada mu je to potrebno, ne bi li se obračunao sa političkim neistomišljenicima ili izbeglicama i migrantima.

„Takođe, podsećamo da je ova grupa odgovorna za širenje lažnih vesti, dezinformacija protiv migranata i izbeglica, a koje imaju za cilj širenje antimigrantske politike. Nadležne institucije Republike Srbije imaju obavezu da zaštite kako građane i građanke Sombora, tako i sve one ljude koji bežeći od rata i nemaštine prolaze kroz Srbiju. Takođe, nadležne institucije imaju obavezu da procesuiraju sve one odgovorne grupe i pojedince koji pozivaju na nasilje“, ističe se u saopštenju Žena u crnom.