Žene u crnom: Sraman sajam naoružanja 1Foto: FoNet (Arhiva)

Nevladina organizacija Žene u crnom saopštila je danas da je sraman sajam naoružanja i vojne opreme koji je oragnizovan uz samit Pokreta nesvrstanih.

“Nema nikakve sumnje da je to naizgled pragmatičan potez Vlade Srbije – proizvođači oružja i vojne opreme, a u prvom redu povlašćeni trgovci oružjem imaju jedinstvenu priliku da delegacijama nesvrstanih zemalja koje učestvuju na konferenciji ponude niz proizvoda namenjenih ubijanju ljudi i uništavanju materijalnih dobara. Na taj način povećava se zarada od prodaje oružja i opreme, namenjena ne toliko budžetu države koliko privatnom profitu trgovaca oružjem u Srbiji”, ukazuje se u saopštenju Žena u crnom.

Kako se navodi, šteta je što uz izložbu naoružanja nije organizovana i izložba poljoprivrednih proizvoda, “jer bi možda među delegacijama na konferenciji bilo zainteresovanih i za ekološke proizvode sa gazdinstva Jovanjica”.

„Verujemo da će interes za kupovinu ponuđenih proizvoda iz domene industrije naoružanja i vojne opreme u potpunosti potvrditi očekivanja od povećanja izvoza. Međutim, ne treba da nas čudi ako se iz zemalja uvoznica bude povećavao broj izbeglica, koji će preko Srbije tražiti put do bezbednosti koju im u njihovim matičnim zemljama među ostalim ugrožava korišćenje proizvoda izloženih na pomenutom sajmu. Čemu drugom takvi proizvodi mogu da služe?”, ukazuju iz Žena u crnom.

Iz ove NVO poručuju „sve za zdravlje i znanje – ništa za naoružanje!”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari