Žene u crnom u centru Beograda obeležile 30 godina od zločina u Sjeverinu 1foto FoNet Milica Vučković

Organizacija „Žene u crnom“ obeležila je danas 30 godina od otmice i ubistva 17 gradjana bošnjačke nacionalnosti iz mesta Sjeverin kod Priboja, uz poruku „Pamtimo zločin u Sjeverinu“.

Članice nevladine organizacije „Žene u crnom“, su se okupile na mirovnoj akciji u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, odakle su poručile da traže da Srbija prestane da izbegava odgovornost za zločin u Sjeverinu, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Zahtevamo od institucija Srbije da napuste politiku izbegavanja odgovornosti za zločine počinjene devedesetih i konačno preduzmu smislene korake ka priznanju i pravičnom obeštećenju svih žrtava“, navodi se u saopštenju Fonda za humanitarno pravo (FHP), nevladine organizacije „Žene u crnom“ i Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava.

Za taj zločin Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića, a Dragutina Dragićevića i Djordja Ševića na petnaest godina zatvora.

Lukić je kasnije u Haškom tribunalu osudjen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu, ali ne i za zločin u Sjeverinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari