Žene u fokusu na Austrijskom filmskom festivalu 1

Društveno – porodičnom dramom “Tlo pod mojim nogama” rediteljke Mari Krojcer, večeras u 19 časova svečano će biti otvoren Austrijski filmski festival, manifestacija tokom koje će u Kulturnom centru Beograda i u Jugoslovenskoj kinoteci publici biti predstavljeno osam dugometražnih igranih filmova iz savremene produkcije ove zemlje, i pet ostvarenja značajnih za istoriju njene kinematografije.

Fokus oba programa je na ženama u kinematografiji – ispred i iza kamere, na velikom platnu i kroz teme koje nazivamo “ženskim”.

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Velika očekivanja”, selektorka programa je filmska autorka, dramaturškinja i scenaristkinja Staša Bajac, a do 27. septembra, u okviru glavnog programa, pored drame “Tlo pod mojim nogama” biće prikazana ostvarenja “Ja, životinja” Katarine Mukštajn, priča o kontradiktornim silama koje vode naše živote: željama, strastima i razumu, “Mali Džo” rediteljke Džesike Hausner, upozoravajuća drama o vrhunskoj naučnici i samohranoj majci koja je previše zaposlena da bi primetila da je njen sin, tinejdžer, zaražen polenom zle biljke koju je ona dizajnirala, nazvala po njemu i donela kući na poklon…

U subotu, 25. septembra pred publikom je i višestruko nagrađivani film “Ostajemo još malo” reditelja Araša T. Riahija, porodično – socijalno politička drama o migrantima.

Priča prati brata i sestru koje, kada njihova majka pokuša da izvrši samoubistvo kako bi sprečila deportaciju u Čečeniju, preseljavaju u odvojene hraniteljske porodice…

Igrani debi austrijske redateljke Barbare Eder “Hvala na bombardovanju” donosi mračnu satiru o novinarima koji izveštavaju o međunarodnim sukobima.

Kada grupa američkih vojnika u Avganistanu zapali Kuran, incident izaziva svetsku kontroverzu i međunarodne novinske kuće šalju svoje ekipe. Čekanje da prva bomba ispadne pretvara se u bitku sa samim sobom i dovodi u pitanje mehanizme savremenog izveštavanja…

Na programu je i “Stiks” reditelja Volfganga Fišera, priča o transformaciji snažne žene istrgnute iz njenog uljuljkanog sveta, koja u trenutku kada postane jedina osoba koja će priteći u pomoć grupi izbeglica u olupini na otvorenom moru, uviđa ograničenja sopstvene važnosti i empatije svog kulturnog miljea…

Tu je i nagradama ovenčani film “Kraljica Cigana” Huseina Tabaka, u čijem je središtu Ali, hrabra žena i samohrana majka, bivša profesionalna bokserka, koja radi sa trenerom i vlasnikom zapuštenog boks kluba u Hamburgu kako bi obezbedila svoju porodicu – on joj omogućava povratak u igru, ali mlada majka za to mora da plati visoku cenu.

Kraljica Cigana” je omaž istoriji bokserskog filma, i hrabra je studija miljea sa snažnom ženskom figurom koja se retko viđa u bioskopu.

Festival će u nedelju, 27. septembra, biti zatvoren horor ostvarenjem “Koliba” Veronike Franz i Severina Fiale.

Posle internacionalnog uspeha svog horor prvenca “Vidim, vidim” (“Goodnight Mommy”), ovaj sjajan rediteljski par okušao se i u holivudskoj produkciji.

Koliba, po kojoj film nosi naziv, impresivna je drvena konstrukcija koja podseća na kovčeg, a za glavne junake ovo neprivlačno mesto prepuno je lepih uspomena na njihovu majku koja je nedavno izvršila samoubistvo… 

Prateća selekcija u Jugoslovenskoj kinoteci posvećena je dvema prominentnim ženama sa početaka istorije austrijske kinematografije – glumici Hedi Lamar, i rediteljki i producentkinji Luizi Kolm-Flek.

Gost Jugoslovenske kinoteke 24. septembra biće izvršni direktor Austrijskog filmskog arhiva dr Nikolaus Vostri, koji je u našoj javnosti poznat po zaslugama koje su dovele do pronalaženja prvog srpskog igranog filma „Karađorđe“.

Vostri će u razgovoru sa upravnikom Muzeja Kinoteke Marjanom Vujovićem, i urednicom filmskog programa Kulturnog centra Beograda Majom Uzelac, govoriti na temu “Vek velikih očekivanja – Razgovor o ženama u istoriji kinematografije kroz prominentne primere Austrijanki – Hedi Lamar i Luize Kolm-Flek”.

Razgovor će se voditi uoči projekcije restaurirane kopije kontroverznog filma „Ekstaza“ (1933) Gustava Mahatija, sa Hedi Lamar u glavnoj ulozi, a 25. i 26. septembra Kinoteka će prikazati i dva američka filma, „Petrolej“ (1940) Džeka Konveja i „Moj špijunče“ (1951) Normana Mekleoda, koja su je proslavila u svetu.

Pre ovih projekcija (od 17 sati), na programu će biti dva ostvarenja rediteljke Luize Kolm-Flek, koja zajedno sa suprugom Jakobom Flekom potpisuje „Devojku na krstu“ (1929) i „Varšavsku citadelu“ (1930), i smatra se drugom ženom rediteljkom u istoriji kinematografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari