Žene u Novom Bečeju bez ginekologa od prošle godine 1Foto: Printscreen/Youtube

Koliko se čeka na zakazivanje pregleda bilo je pitanje kojim smo otvorili diskusiju o prevenciji, redovnim pregledima i dostupnosti lekara ginekologa u domovima zdravlja. Javile su nam se žene koje žive širom cele Srbije, a neke od njihovih priča i iskustva su za rubriku ”Verovali ili ne„ jer ginekolozi u pojedinim opštinama takoreći i ne postoje.

Novi Bečej je samo jedna od opština u kojoj postoji problem. U ovoj opštini žene trenutno ne leči i ne pregleda niko, jer je jedini ginekolog na bolovanju. Mame koje su nam pisale bile su primorane da trudnoću vode privatno, a kako je jedna čitateljka navela pojedine nemaju novca za to, piše Bebac.com.

— Situacije nije naivna. Trudnice idu po privatnim klinikama ako imaju mogućnost. Neke nemaju uslove za to, pa im je samim tim narušeno njihovo i zdravlje i bebe — objasnila je čitateljka.

Ukoliko u Novom Bečeju čak ni trudnice ne dobijaju medicinsku negu, preventivni pregled su nemoguća misija. Mesto Novi Bečej ima oko 23.925  stanovnika, od toga u ovom mestu živi preko 10.000 punoletnih žena. Svaka od njih trebalo bi bar jednom godišnje da poseti ginekologa, a za pojedina stanja ili bolesti lekara je potrebno posetiti nekoliko puta godišnje. Kako se leče ove žene?

Trenutno svih 10.000 žena na pregled odlaze u Zrenjanin koji je od samog mesta Novi Bečej nalazi na oko 40 kilometara. Ovih 10.000 žena do lekara putuju i po sat vremena, na preglede čekaju i , prema njihovim rečima, svog lekara u Zrenjaninu ne mogu da biraju.

Uvek smo planirali na vreme, ali …

Povodom ove situacije kontaktirali smo Dom zdravlja u Novom Bečeju i razgovarali smo sa pomoćnicom direktora za pravne poslove u domu zdravlja Danicom Čokić.

— Naš dom zdravlja je uvek vodio računa da ne ostane bez lekara. Trenutno nam je jedini ginekolog na bolovanju, a jedan se upućuje na specijalizaciju. Iako smo uvek planirali unapred i ponašali smo se odgovorno došli smo u ovu situaciju jer je tržište rada je otvoreno i ako nam neko da otkaz mi tu ništa ne možemo. Regulativa je takva, a mi nismo zakonodavci i to ne možemo promeniti — objasnila je za roditeljski portal Bebac pomoćnica direktora Danica Čokić dodajući da je teška situaciju svuda i da lekari odlaze iz manjih mesta.

Pomoćnica direktora navodi da se konkursi raspisuju konstnatno, ali da se niko ne javlja. 

— Konkurs je raspisan i baš juče nam se javio jedan specijalista ginekologije, ali je on već u stalnom radu i mogao bi da radi samo dopunski, koliko zakon dozvoljava. Mi smo raspisali konkurs za stalni radni odnos, konkurs je još uvek otvoren i nadamo se da će se neko javiti — navela je ona za roditeljski portal Bebac.

Rešenje za ovaj problem ona vidi u pozitivnim zakonskim regulativama i sagledavanju celokupne situacije sa najviših državnih pozicija.

— Mi smo državna ustanova, a uslove za zaposlenje propisuje država. Da bi specijalisti ostajali u manjim mestima, a u krajnjem da bi ostali u zemlji, potrebno je da se promene uslovi. Mi smo toliko vodili računa o kadru — navodi pomoćnica direktora i navodeći da ne zna kako će Dom zdravlja izaći iz trenutne situacije.

Nedostatak ginekologa i u ostatku Srbije

Nije Novi Bečej jedina opština u kojoj su devojke i žene u problemu. U opštini Žabalj radi samo jedan ginekolog na 10.000 punoletnih žena. Jasno je da ginekologa nedostaje u manjim opštinama iz kojih lekari odlaze, ali i u većim mestima česta je pojava da lekari daju otkaz u državnoj praksi kako bi počeli da rade privatno. U pojedinim domovima zdravlja u centru Beograda pregledi ginekologa nisu omogućeni, navode naše čitateljke.

Svima je jasno – PROBLEM POSTOJI. Ginekolozi odlaze u penziju, inostranstvo ili u privatnu praksu, a žene, trudnice i porodilje ostaju bez redovnih pregleda. Nadležni i dalje tvrde da nam je pitanje nataliteta prioritet, a uprkos tome žene su uskraćene za preventivne preglede, a trudnice se sapliću o sistem kod svake doznake potrebne za trudničko bolovanje, uskraćene za najosnovnije preglede tokom trudnoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari