Ženska grupa Ne davimo Beograd: Beskrupulozno propitivanje na suđenju Miroslavu Aleksiću 1Foto: M. M./ATAImages

Ženska grupa Ne davimo Beograd osudila je danas ponašanje advokata optuženog, kao i drugih učesnika u suđenju protiv Miroslava Mike Aleksića prema oštećenima u postupku.

„Beskrupulozno propitivanje o detaljima događaja u trajanju od nekoliko sati sa tendencijom svaljivanja krivice na žrtvu zato što nije ranije prijavila i dovođenja u sumnju njenog iskaza nedopustivo je u osetljivom krivičnom postupku dokazivanja silovanja, u instituciji koja se naziva Palatom pravde“, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, prijave Milene Radulović, Ive Ilinčić, Danijele Štajnfeld i drugih koje su progovarale o svojim traumatičnim iskustvima pokrenule su lanac hiljada anonimnih svedočanstava žena koje su se oglasile na društvenim mrežama o različitim iskustvima nasilja i razlozima zbog kojih ga nisu prijavile.

Ističe se da u Srbiiji na hiljade žena koje su žrtve seksualnog nasilja ne dostignu pravdu i da se u toku jedne godine za nešto više od 10 odsto slučajeva podigne optužnica, a najveći broj slučajeva se nikada ni ne prijavi.

Pokret Ne davimo Beograd naveo je da ima rešenje za pravednije postupanje prema žrtvama silovanja, a da je ključan preokret pokretanje postupka izmene definicije krivičnog dela silovanja, koja pod silovanjem podrazumeva izostanak nedvosmisleno i jasno izraženog pristanka na seksualni odnos.

„Ovo bi obezbedilo pravni okvir za kažnjavanje svake seksualne radnje bez pristanka, a teret dokazivanja bi sa žrtve bio prebačen na počinioca. Model ovakvog zakona postoji u Španiji, Belgiji, Grčkoj, u susednoj Hrvatskoj i u drugim zemljama koje su prepoznale važnost poverenja u iskaz žrtvi“, navodi se u saopštenju.

Dodatno, na nivou grada Beograda predlaže se osnivanje Kriznog centra za žrtve seksualnog nasilja u kojem bi žrtve na jednom mestu mogle da prođu čitav postupak iskaza na primeren način, dobiju odgovarajuću zdravstvenu negu i psihološku podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari