Zid ćutanja o poništenim diplomama: Univerzitet i Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu ignorišu aferu koja potresa Srbiju i Hrvatsku 1Foto: V. G.

Dok hrvatski mediji danima pišu o aferi izdatih, pa poništenih diploma njihovih državljana na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, u toj ustanovi i Univerzitetu u Kragujevcu ostali su nemi i poručuju da ne daju izjave povodom ovih dešavanja.

Iz Univerziteta u Kragujevcu za Danas je rečeno da rektor Nenad Filipović neće davati izjave sve dok traje istraga u slučaju bivšeg rektora Nebojše Arsenijevića.

Na konstataciju da ne želimo da razgovaramo o hapšenju, već o poništenim diplomama, Filipović je istakao da neće odgovarati ni na direktna, ali ni na pitanja koja indirektno imaju veze sa ovim slučajem.

Na Fakultetu medicinskih nauka slična situacija.

Rukovodstvo se nalazi na kolektivnom odmoru do 19. avgusta, a sa dekanom Vladimirom Jakovljevićem reporteri Danasa nisu mogli da stupe u kontakt na Fakultetu.

Nije se javljao na telefon, a nije odgovorio ni na pitanja koja smo prosledili mailom.

Na taj način javnost u Srbiji ostala je uskraćena na pitanja kada je saradnja sa fakultetom u Puli počela, koliko hrvatskih državljana je uopšte steklo diplomu kragujevačkog fakulteta tokom godina, kao i po kom osnovu su im one poništene.

Javnost je ostala uskraćena i na odgovore zbog čega su neke diplome ostale validne, odnosno koliko hrvatskih državljana ima licencu da sa diplomama Fakulteta medicinskih nauka radi u svojoj zemji.

Odgovor smo indirektno dobili u pisanjima hrvatskih medija, koji su saznali da ukupno 13 diplomaca kragujevačkog fakulteta ima licencu za rad, da svi imaju overene diplome, koje su uredno prevedene od sudskih tumača i overene kod javnog beležnika.

Jutarnji.hr je došao do podataka da deset diplomaca iz Kragujevca radi u Opštoj bolnicu u Puli, a jedna u KBC-u Zagreb.

Međutim, ni hrvatske kolege nisu utvrdile da li među njima ima onih kojima je kragujevački fakultet ukinuo inicijalnu diplomu.

Iz Komore medicinskih sestrara i tehničara u Hrvatskoj su istakli da su njihove diplome overene još 2015. godine, pre nego što su dobili licence za rad.

Ipak, Komora je uputila kragujevačkom Univerzitetu spisak od 13 imena koja treba da se provere.

Ukoliko se utvrdi da je nekom od njih Univerzitet poništio diplomu, Veće komore će predložiti da im se oduzme dozvola za rad.

Iz hrvatske Komore ističu da će u tom slučaju obavestiti poslodavca, a moraće da obaveste i policiju.

Prema nezvaničnim informacijama koje imaju iz Srbije, navodno su svi oni kojima su diplome poništene već obaveštene da im je taj dokument nevažeći.

Iako se o ovoj aferi već pisalo 2018. godine u srpskim i hrvatskim medijima, ona se opet našla u središtu pažnje posle hapšenja bivšeg rektora kragujevačkog Univerziteta Nebojše Arsenijevića i bivšeg dekana Fakulteta Medicinskih nauka u Kragujevcu.

Oni se sumnjiče da su omogućili da 44 hrvatska državljana, protivno propisima, upišu Strukovne studije na smeru medicinska sestra/tehničar 2013/14. godine.

Radi se o medicinskim sestrama i tehničarima koji su prve dve godine završili na fakultetu u Zenici, dislociranog sa nastavom u Puli.

Njima je zatim omogućeno izdavanje diploma, a da pre toga nisu izmirili svoje finansijske obaveze prema fakultetu, čime je njegov budžet oštećen za skoro 7.000 evra.

Arsenijjević i Čanović su privedeni na saslušanje u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Čanović je posle saslušanja pušten, dok je Arsenijeviću određen pritvor do 30 dana zbog postojanja okolnosti da bi ometao postupak uticajem na svedoke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari