Ziđinu pola veka bez naknade 7.000 kvadrata Instituta za rudarstvo i metalurgiju 1Foto: Beta/Milan Obradović/MO

Direkcija za imovinu objavila je na svom sajtu da je kineskoj kompaniji Ziđin dala na korišćenje dve „zgrade nauke“ u Boru površine oko 772 kvadratnih metara na 50 godina bez naknade, ali postoje indicije da je ta povišina zapravo deset puta veća.

Kako saznaje sajt istmedia.rs, kineskoj kompaniji data je na korišćenje kompletna dvoetažna zgrada Instituta za rudarstvo i metalurgiju sa šest i osam spratova sa potkrovljem, čija je površina prostorija zapravo desest puta veća od navedene i iznosi oko 7.000 metara kvadratnih.

Zbog smanjenja obima posla zaposleni u Institutu su 2009. godine napustili taj objekat i preselili se u nekoliko susednih nižih objekata, pa je napuštena zgrada propadala pod zubom vremena.

Zgrada tadašnjeg „Instituta za bakar Bor“ izgrađena je početkom ’70-tih godina i u njoj je bila instalirana najmodernija istraživačka oprema na kojoj su radili vrhunski stručnjaci na projektima širom sveta.

Kako je objavljeno na sajtu Direkcije, ugovor o ustupanju zgrade Instituta potpisali su direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić i direktor Ziđin-a Đijan Ćiming.

Direkcija podseća da Srbija, kao član Privrednog društva Serbia Zijin Bor Copper, učestvuje u dobiti koje društvo ostvari poslovanjem nepokretnosti, u skladu sa udelom koje ima u navedenom privrednom društvu.

Na sajtu Direkcije se navodi da će kompanija Ziđin poslovati „u skladu sa najvećim svetskim standardima i kada je u pitanju efikasnost i kvalitet, ali i zaštita na radu i ekologija“.

Kako saznaje istmedia.rs, Ziđin je počeo i izgradnju kantine ispod direkcije kompanije, ali i izgradnju stambenih objekata u kojima će biti smešteni kineski radnici koji ubuduće budu angažovani u Boru.

Kompanija Rakita iz sastava Ziđin, koja se priprema za otvaranje rudnika bakra Čukaru Peki kod Bora, najozbiljniji je kandidat za kupovinu objekta „Kapija grada“ Bora od 1.809 kvadrata po ceni od 620.000 evra, što bi mogla da bude nova investicija kineske kompanije.

Tokom vanrednog stanja u Srbiji otkazano je javno nadmetanje, a jedinu ponudu dostavila je upravo kompanija Ziđin-Rakita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari